| 15.04.2024

Cele Mai Bune Aparate Foto

Nea Plăcut te ajută să găsești cel mai bun apart foto pentru stilul tău.
de Cristina Dascălu

Cele mai bune aparate foto sunt acele aparate care au o rezoluție a senzorului de minim 16 MP și o sensibilitate la lumină (ISO) cu valori de la 100 pana la 3200 sau 6400. Distanța focală trebuie să fie de minimum 900 milimetri pentru ca aparatul să vă permită să realizați cele mai reușite fotografii portet sau fotografii peisaj.

Cel mai bun aparat foto pare greu de găsit, mai ales când piața este atât de diversificată. Doar dacă faceți câteva căutări veți vedea că găsiți aparate foto compacte, profesionale, mirrorless, instant, bridge, dar și câteva modele care au un preț bun de achiziție în comparație cu specificațiile pe care le prezintă.

Aparatele foto compacte sunt recomandate, în special, celor care sunt la început de drum în domeniul foto-video, deoarece sunt mai ușor de manevrat. Modelele profesionale spun de la sine faptul că sunt destinate celor cu experiență, care știu deja toate tainele caracteristicilor unui asemenea aparat. Dispozitivele instant sunt preferatele celor care nu au răbdare să aștepte până când sunt developate fotografiile.

Principalele caracteristici după care ar trebui să vă ghidați înainte de a achiziționa cel mai bun aparat foto sunt rezoluția senzorului (numărul de megapixeli), sensibilitatea ISO (sensibilitatea senzorului la lumină, care vă ajută să surprindeți cadre excelente chiar și în condiții de lumină slabă), vizorul (acesta poate fi optic sau electronic), viteza de rafală (vă spune câte cadre poate surprinde aparatul pe secundă) și calitatea la care poate filma dispozitivul.

Pentru unii dintre dumneavoastră aceste informații sunt noi și ușor neclare, însă editorii noștri au selectat câteva modele reprezentative pentru fiecare categorie în parte, astfel încât la final să puteți face cea mai bună alegere.

Cele Mai Bune Aparate Foto în 2024

Nikon COOLPIX B500 – Compact

DSLR Nikon D7500 – Profesional

Canon EOS 4000D – Începători

Sony Alpha A7II Body – Mirrorless

Polaroid Originals OneStep2 – Instant

Canon Powershot SX70HS – Bridge

Nikon Z6 – Raport Calitate / Pret

Ore de cercetare

2

Ore de Cercetare

202

Reviewuri Evaluate

45

Produse Comparate

01

Nikon COOLPIX B500 – Compact

Nikon COOLPIX B500

Cel mai bun aparat foto compact este Nikon COOLPIX B500, o cameră perfectă pentru cei care vor să treacă de la fotografiile făcute cu telefonul mobil la cele realizate cu un aparat foto. Modelul oferă imagini clare, de calitate, indiferent de distanța focală.

Noi l-am încadrat la categoria aparatelor foto compacte, date fiind dimensiunile relativ reduse și greutatea de doar 600 de grame. Ergonomia este asigurată de thumbpad-ul și grip-ul de pe spatele dispozitivului. Acestea sunt acoperite de un cauciuc destul de rigid, care vă ajută să aveți o prindere sigură a aparatului în timpul utilizării.

Rezoluția senzorului este destul de mică, de doar 16 MP, însă ținând cont de faptul că vorbim despre un aparat foto compact și nu de unul pentru profesioniști, aceasta este suficientă pentru a surprinde cadre de calitate. În fapt, rezoluția dispozitivului vă oferă posibilitatea de a îndrepta orizontul ori de a tăia din fotografie pentru a obține unghiuri și încadraturi mai bune. Sensibilitatea la lumină (ISO), în acest caz, este de două tipuri: cea nativă are valori cuprinse între 125 și 1600, însă poate fi mărită prin intermediul modului P (Program auto), astfel ajungând chiar și la valori de 3200 sau 6400.

Distanța focală este decentă, full frame (de 23 – 900 milimetri), ceea ce înseamnă că aparatul foto dispune de un zoom optic 40x. Nikon COOLPIX B500 vă permite să focalizați de la o distanță de minimum 30 de centimetri, ceea ce înseamnă că puteți realiza fotografii portret de calitate. De asemenea, aveți posibilitatea de a surprinde și cadre de tip macro, aparatul având capacitatea de a focaliza de la o distanță minimă de 1 centimetru.

02

DSLR Nikon D7500 – Profesional

Nikon D7500

Unul dintre cele mai bune aparate foto profesionaleeste DSLR Nikon D7500. Acest model prezintă funcții excelente, precum sensibilitate ISO ridicată, auto-focus de calitate și o viteză de rafală de 8 cadre pe secundă.

Modelul D7500 vă permite să surprindeți cadre frumoase în orice condiții de lumină datorită senzorului de 20.9 MP, în format DX, și a senzorului de măsurare RGB de 180.000 pixeli. În plus, acum aveți ocazia de a filma Ultra HD (4K) la care mai adăugăm și funcția de Picture Control cu ajutorul căreia veți fotografia sau filma secvențe clare, de înaltă definiție, chiar dacă mișcați aparatul foto. Pe timp de noapte ori în încăperi slab iluminate Nikon D7500 face față cu brio, dată fiind sensibilitatea ISO (cea nativă este de 100 – 51200, însă poate fi extinsă până la 1640000, cu ajutorul setării Hi 5).

Vizorul acestui aparat foto este optic, cu pentaprismă, ceea ce înseamnă că vă oferă o acoperire aproape completă a cadrului pe care doriți să îl fotografiați. În plus, toate luminile care pot afecta claritatea pozei (razele soarelui, spre exemplu) nu vor apărea în cadru. Viteza de rafală este de 8 cadre pe secundă, astfel că puteți fotografia evenimente în mișcare, la o calitate excepțională.

Display-ul are o diagonală de 3.2 inch (8 centimetri), ce se poate înclina. În acest fel, vă va fi ușor să utilizați funcțiile de declanșare și auto-focus în timp real (în momentul fotografierii), prin intermediul comenzilor tactile de pe ecran. De asemenea, cele două selectoare (multiplu și de comandă) sunt poziționate la îndemână, fiindu-vă simplu să faceți modificări ale setărilor de la un cadru la altul.

03

Canon EOS 4000D – Pentru Începători

Canon EOS 4000D

Cel mai bun apart foto pentru începători este Canon EOS 4000D. Este un aparat foto entry-level, ușor de folosit și vine la pachet cu o serie de funcții practice. DSLR-ul reușește să realizeze fotografii clare, de calitate și video-uri Full HD.

EOS 4000D dispune de un senzor de 18 MP, de tip APS-C, și de o sensibilitate ISO nativă de 6400 (ce poate fi extinsă până la o valoare de 12800), cu ajutorul cărora veți avea un control complet al profunzimii câmpului și al detaliilor pe care vreți să le surprindeți în cadru. Totodată, veți putea realiza fotografii bogate în detalii și nuanțe vii și în condiții mai slabe de lumină.

Fiindcă este un aparat foto pentru începători, ținem să precizăm un detaliu important: aveți posibilitatea de a învăța tainele tuturor funcțiilor din ghidurile explicative pe care le găsiți în meniul dispozitivului. Acesta poate fi accesat ușor, iar detaliile vă vor apărea pe ecranul LCD de 6.8 centimetri.

Aparatul foto este dotat cu un procesor de imagine de tip DIGIC 4+, care se mișcă foarte bine și, astfel, vă oferă posibilitatea să filmați Full HD. La experiența unor cadre perfecte, care se aseamănă în totalitate cu ceea ce ați observat cu ochiul liber, contribuie și vizorul optic, ce este amplasat în partea centrală. Iar dacă doriți să testați și mai mult performanțele, atunci ar trebui să încercați fotografierea continuă, dispozitivul având o viteză de rafală de 3 cadre pe secundă. Nu este o cifră prea impunătoare, însă prin intermediul funcției de focalizare automată rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.

Un alt avantaj este reprezentat de conectivitatea Wi-Fi care împreună cu aplicația Canon Camera Connect, disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS, vă permite să descărcați fotografiile și video-urile direct pe laptop sau calculator.

04

Sony Alpha A7II Body – Mirrorless

Cel mai bun aparat foto mirrorless și unul dintre cele mai bune camere foto full frame este Sony Alpha A7II Body, mai ales datorită sistemului de stabilizare pe cinci axe, integrat în camera foto.

Față de modelul precedent (Sony Alpha A7 Body), acesta prezintă o focalizare mai rapidă cu până la 30%. Senzorul prezintă o rezoluție de 24 MP, full frame, cu o sensibilitate de 100 – 6400. Bineînțeles, valoarea ISO poate fi extinsă la acest model până la 25600 în cazul în care vă doriți să realizați fotografii și video-uri excepționale. La calitatea video-urilor contribuie și codecul XAVC-S, care oferă un rate de până la 50 Mbps. Tehnologia lui Sony Alpha A7 II Body este completată de sistemul de autofocus hibrid care înglobează 25 de puncte pentru detectarea contrastului și 117 puncte pentru detectarea de fază.

Stabilizarea pe cinci axe, integrată în corpul camerei foto, vine cu câteva avantaje. Această tehnologie vă ajută la crearea unor expuneri lungi, de calitate. Totodată, vă este permis să folosiți și obiective de la alte branduri, conectarea făcându-se prin intermediul unui adaptor. La capitolul conectivitate trecem în listă și NFC, Wi-Fi, microHDMI și USB, funcții care vă ajută să vă conectați rapid la un laptop/ calculator pentru a descărca fotografiile.

Ergonomia aparatului foto pare să fie unul dintre punctele lui forte pentru un model mirrorless. Spre deosebire de un model DSLR full frame, cel de la Sony este ușor de manevrat, deși are un corp destul de robust, ceea ce nu poate fi decât un avantaj pentru fotografii care își doresc un aparat ușor.

05

Polaroid Originals OneStep 2 – Instant

Polaroid Originals OneStep2

Cel mai bun aparat foto instant este Polaroid Originals OneStep 2. OneStep 2 poate fi folosit în siguranță chiar și de copii. Prezintă doar câteva butoane care alături de un design intuitiv vă oferă posibilitatea de a avea fotografiile pe loc.

Acesta este următorul model scos pe piață de brandul Polaroid, predecesorul său fiind OneStep+. Am putea spune că OneStep 2 vine chiar cu câteva funcții în minus, unele dintre ele destul de importante. Spre exemplu, modelul mai nou nu mai dispune de conectare la telefon prin Bluetooth, nu are o aplicație mobilă compatibilă și nici autodeclanșator. Dimensiunile hârtiei foto rămân, totuși, aceleași, de 107 x 88 milimetri, ceea ce face ca aparatul foto instant să fie compatibil cu toate tipurile de film din seriile 600 Film și i-Type.

Distanța focală are o valoare de 106 milimetri, această caracteristică oferindu-vă posibilitatea de a surprinde cadre largi și clare, cum sunt fotografiile peisaj. La rezultatul final – fotografia de calitate – își arată contribuția și focusul care face o treabă bună începând de la o distanță de 30 centimetri. Adevărata performanță a acestui aparat foto se poate vedea în fotografiile realizate de aproape, având în vedere faptul că are o apertură de tip f/2 care scoate în evidență portretele prin blurarea fundalului.

Puteți realiza fotografii chiar și în încăperi mai slab iluminate, deoarece dispozitivul vine echipat cu bliț integrat. Cu ajutorul lui OneStep 2 aveți posibilitatea de a face și fotografii de grup. La acest lucru vă va ajuta funcția de self-timer.

Acumulatorul integrat, Li-ion, are o capacitate de 1100 mAh, iar producătorii spun că autonomia poate ajunge chiar și până la 60 de zile. Încărcarea se face prin cablu USB.

06

Canon Powershot SX70 HS – Bridge

Canon Powershot SX70HS

Canon Powershot SX70 HS este cel mai bun aparat foto, tip bridge all-in-one, deoarece prezintă tehnologii de top, precum zoom-ul optic 65x (stabilizat), echivalent unei distanțe focale de 21 – 1365 milimetri.

Acest model marca Canon prezintă marele avantaj de a realiza fotografii în diverse moduri, grație funcțiilor și tehnologiilor încorporate, astfel nemaifiind nevoie să schimbați obiectivele între ele pentru a surprinde cadre diferite. Aparatul foto este echipat cu un vizor electronic OLED la care adăugăm și cele 2.36 milioane de puncte ale rezoluției, care vă ajută mai ales atunci când sunteți în mișcare și vreți să faceți o fotografie.

Puterea și performanța lui Canon PowerShot SX70 HS stau în procesor – modelul DIGIC 8 care nu doar că îl face să se miște foarte bine, ci mai oferă și posibilitatea de a realiza video-uri Ultra HD (4K), fotografii de înaltă rezoluție și până la 10 cadre pe secundă în fotografierea continuă. O altă funcție importantă este cea de auto-focus – cea mai înaltă performanță poate fi văzută la 5.7 cadre pe secundă când toate cadrele surprinse sunt clare și bogate în detalii.

În cazul acestui dispozitiv vorbim despre un senzor de 20.3 MP, vizibil mai bun decât în cazul modelului precedent, Canon PowerShot SX60 HS, care are doar 16.1 MP. Zoom-ul optic 65x și funcția Canon ZoomPlus sunt ideale în momentele în care doriți să realizați fotografii reușite de la distanță.

Fotografiile pe care le veți realiza pot fi salvate atât în format JPEG, cât și în format RAW. În plus, vă mai bucurați și de funcția Remote Live View care vă oferă posibilitatea de a realiza fotografii cu un smartphone – o idee bună pentru un portret de familie „de la distanță”.

07

Nikon Z6 – Raport Calitate / Pret

Nikon Z6

Nikon Z6 este unul dintre cele căutate aparate foto profesionale, datorită senzorului BSI-CMOS de 24.5 megapixeli, a vitezei de fotografiere în rafală de 12 fps și a valorii ISO, care este cuprinsă între 100 și 51200. Dat fiind si prețul foarte competitiv, Nikon Z6 este cel mai bun aparat foto cand vine vorba de raportul calitate / preț.

Acest aparat foto este echipat cu un senzor de tip BSI-CMOS, cu o rezoluție de 24.5 MP. Acest senzor a fost implementat în format de cadru întreg, este iluminat în partea din spate și dispune de funcție AF în plac focal care vă ajută să surprindeți imagini de calitate, clare, bogate în detalii și în culori vii, naturale. Performanța senzorului este îmbunătățită și prin intermediul procesorului EXPEED 6, care contribuie la o viteză excelentă de mișcare și la obținerea unor cadre cu un nivel de zgomot foarte redus, indiferent de valoarea ISO selectată. Și pentru că am amintit de ISO, vă spunem că acest model de la Nikon prezintă valori cuprinse între 100 și 51200, astfel că veți putea face fotografii și videouri indiferent de oră sau condiții de iluminare.

Procesorul este dotat și cu o funcție AF de detectare automată a feței care vă ajută să realizați portrete de înaltă calitate, focalizarea fiind excelentă chiar și în condiții de mișcare a subiectului. De asemenea, puteți surprinde până la 12 fps prin intermediul tehnologiei de fotografiere continuă (în rafală). Avantajul este reprezentat de sistemul optic pe cinci axe care vă ajută să reduceți vibrațiile pentru fotografii statice de excepție.

În cazul în care sunteți pasionat de domeniul video, acest aparat este perfect pentru dumneavoastră. Poate înregistra 30 fps la o rezoluție 4K (Ultra HD) și 120 fps la o rezoluție Full HD.

Întrebări și Răspunsuri

8 Voturi

Este calitatea fotografiilor influențată de numărul megapixelilor?

Răspunde
8
Nea Plăcut

Mai mulți megapixeli nu înseamnă, neapărat, și o mai bună calitate a fotografiilor. Principalul factor care influențează calitatea cadrelor realizate este reprezentat de dimensiunea senzorului. Spre exemplu, dacă veți realizaaceeași fotografie cu două aparate foto diferite, cu un senzor de aceeași dimensiune, dar cu 16 MP și 20 MP, veți observa că nivelul de calitate nu diferă foarte mult.

Calitatea unei fotografii nu este dată doar de numărul de megapixeli, ci și de nivelul de zgomot, claritate (sharpness), rezoluție, precizia expunerii (exposure accuracy), uniformitate, culori și altele.

Vezi toate răspunsurile
5 Voturi

Care este brandul mai bun dintre Canon și Nikon?

Răspunde
5
Nea Plăcut

Nu am putea realiza un top între Canon și Nikon, deoarece fiecare brand oferă performanțe și funcționalități diferite în funcție de nevoile și pretențiile pe care le aveți de la un aparat foto. Totuși, putem realiza o comparație legându-ne de senzor, lentile și ușurința în utilizare.

  • Senzor

Atât Nikon, cât și Canon oferă aparate foto full-frame și crop factor. Crop factor reprezintă mărirea pe care o produce un anumit obiectiv atunci când îl utilizați pe o cameră cu un crop-senzor.

În cazul Nikon (cu crop-senzor), avem un crop factorde 1.5x, iar la Canon găsim un crop factor de 1.6x. Diferența de 0.1x poate părea nesemnificativă, dar din moment ce vorbim despre crop-senzori mici, chiar și 0.1 ajută imaginile să fie mai calitative.

  • Lentile

Principalul motiv pentru care Canon și Nikon sunt cele mai populare branduri este compatibilitatea dintre ele. Cea mai mare diferență dintre cele două mărci este reprezentată de focalizarea automată. La Canon, toate obiectivele EOS au focalizare automată, în timp ce la Nikon numai obiectivele AF-S. Chiar și obiectivele non-AF-S încă funcționează pe DSLR Nikon. Singurul dezavantaj este că trebuie să focalizați manual.

Nikon a decis să elimine motorul de focalizare automată de la camerele DSLR entry-level pentru a-și menține camerele mai compacte. Aceasta înseamnă că nu puteți utiliza focalizarea automată de la obiectivele Nikon AF-S mai vechi dacă aveți o cameră DSLR entry-level.

În schimb, Canon a avut întotdeauna motoarele de focalizare automată în obiective, nu în corpul aparatului foto. Aceasta înseamnă că puteți utiliza obiective mai vechi cu majoritatea aparatelor foto din portofoliul brandului.Dacă preferați obiective moderne cu tehnologie de ultimă generație, orientați-vă către Canon.

  • Utilizare

Un alt factor important prin care putem face o diferențiere între Canon și Nikon este ușurința în utilizare și manevrabilitatea. Majoritatea consideră că DSLR-urile din portofoliul lui Canon sunt cele mai compacte și ușoare, însă și Nikon se poate lăuda cu aparate foto ușor de manevrat, mai ales când vine vorba despre modelele mirrorless.

Vezi toate răspunsurile
3 Voturi

Care este cel mai bun model de aparat foto pentru începători?

Răspunde
3
Nea Plăcut

Un aparat foto potrivit pentru începători ar putea fi Nikon D3500. Acesta este un DSLR foarte ușor de utilizat datorită modului de fotografiere „Guide”, care funcționează ca un ghid interactiv pe ecranul LCD, cu ajutorul căruia veți putea face toate setările atât pentru cameră, cât și pentru fotografie.

Vezi toate răspunsurile

Related Posts

Cele Mai Bune Drone
Foto Video

Cele Mai Bune Drone

Cele mai bune drone sunt reprezentate de acele modele care vă oferă experiențe plăcute la utilizare și care vă satisfac...

Cristina Dascălu

Cristina Dascălu

Cristina este o jurnalistă independentă care scrie despre camere foto, aparate video și produse home cinema. Când nu testează sau face recenzii pentru echipamente, Cristina cântă la chitară, explorează fotografia urbană sau incearcă să își convingă prietenii să vină la o ședință foto.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

*Prin crearea contului pe acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile si Politica de confidentialitate.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.