| 15.04.2024

5 Cele Mai Bune Calculatoare de Gaming

Nea Plăcut te ajută să găsești cel mai bun calculator de gaming pentru stilul tău.
de Șerban Giurgi

Cele mai bune calculatoare de gaming sunt cele care au procesor puternic, de regulă i3-8100, i5-9400F sau i7-9700 și o placă video performantă ce poate rezista unor jocuri complexe. Specificațiile tehnice trebuie să includă și un spațiu mare de stocare, memorie random access bună, 8 GB RAM fiind minimul necesar pentru a asigura o funcționare bună a jocurilor preferate, fără blocaje sau întreruperi.

Un Desktop puternic este încă cea mai sigură sursă de performanță în cadrul gamingului, pentru un framerate excelent și un response time extrem de scurt este în schimb nevoie să investiți puțin, însă asta depinde doar de dorințele dumneavoastre. Dacă sunteți în căutarea unui PC pe care să jucați Dota 2, League of Legends, CS GO sau Fortnite, atunci specificațiile acestuia nu trebuie să fie extrem de înalte pentru a livra o experiență plăcută. Dacă, în schimb, căutați mereu un joc nou apărut, cum ar fi cele Triple-A, Assassin’s Creed Odyssey, Borderlands 3 sau alte titluri mari, atunci aveți nevoie de un PC de top.

Cele mai importante componente sunt placa video și procesorul, ele fiind focusul principal când alegeți un PC. Același lucru se aplică și dacă construiți un Desktop de la zero, prețul pieselor cumpărate separat este mult mai blând cu bugetul, însă atât alegerea componentelor cât și asamblarea unității PC necesită prezența unui expert, deoarece nu toate componentele de PC sunt compatibile între ele, iar dacă nu aveți deloc experiență, vă recomandăm să optați pentru o unitate deja asamblată. Dar dacă ați fi interesați de asamblarea unui PC, atunci fiți la curent cu noile articole, întrucât urmează câteva pe această temă (plăci video, procesoare)

Dacă aveți programul încărcat, iar căutarea tuturor informațiilor legate de componente pare descurajantă, dar doriți totuși să achiziționați un PC, atunci aruncați o privire la alegerile editorilor noștri pentru cele mai bune calculatoare de gaming ale momentului în funcție de nevoile dvs. Dacă sunteți în căutarea unei soluții mai mobile, dar totuși vrei sa puteți rula jocuri la specificații maxime, consultați și lista noastră cu cele mai bune laptopuri de gaming.

Atenție! Fiecare PC din această listă vine fără un sistem de operare preinstalat. Asigurați-vă că aveți de unde să obțineți un sistem de operare și/sau ajutorul unei persoane care știe să îl instaleze. Există și tutoriale online, dar dacă nu sunteți sigur, apelați la un cunoscător.

Cele Mai Bune Calculatoare de Gaming în 2024

Desktop Gaming Serioux – Recomandarea Nea Plăcut

PC Lenovo IdeaCentre 510-15ICB – Buget Redus

Primal Gaming Pro V2 – Work and Play

Lenovo Legion T530-281ICB – Super Rapid

Lenovo Legion C530-19ICB – Premium

01

Desktop Gaming Serioux – Recomandarea Nea Plăcut

Desktop Gaming Serioux

Pentru a reduce din prețul desktop-ului, producătorii fac mici compromisuri în privința componentelor, fie sub forma unui procesor sau o placă video din generațiile anterioare, astfel încât găsim foarte multe modele cu diferite specificații și prețurile acestora sunt mereu variază. Noi am avut plăcerea să descoperim PC-ul Gaming Seruius SRX-594939FL care, în opinia noastră, oferă cel mai bun raport calitate-preț.

Sursa compromisurilor în cazul acestei unități nu este nici placa video și nici procesorul, ci spațiul de stocare. Întrucât nu dispune de un SSD (mult mai rapid) ci de un HDD, însă partea bună este că în schimbul acelei viteze în plus oferite de SSD (în deschiderea și operarea programelor) obțineți considerabil mai mult spațiu, 1TB mai exact, îndeajuns încât să stocați oricâte filme și jocuri doriți, fără să vă faceți griji că rămâneți fără loc prea curând. Considerăm că un SSD cu puțin spațiu va fi mai problematic în timp decât un HDD de un 1TB, mai ales dacă jucați o multitudine de jocuri și nu doar câteva titluri.

Placa video GeForce GTX 1660 cu 6GB și procesorul i5-9400F sunt un duo extraordinar, pe care te poți baza, ambele componente sunt suficient de capabile să ruleze orice joc al momentului cu un framerate frumos. CS GO și Fortnite cu setările maxime vor oferi în medie peste 100 fps, nici GTA V sau PUBG nu vor crea probleme, cu câteva ajustări veți atinge 60 constant. Overwatch a rulat cu o medie de 100 fps, Dota 2 a oferit o medie de peste 100 fps cu setările maxime, iar League of Legends a depășit 160 fps.

Modul în care a fost conceput acest PC este extrem de mulțumitor, ni se oferă cât mai multă putere în limita bugetului reprezentativ, lipsa unui SSD nu este deloc o problemă dacă aveți de gând să îl folosiți doar pentru a vă juca, diverse titluri și nu pentru a lucra în programe solicitante cum ar fi cele de editare video. Coolerele din carcasă sunt binevenite, componentele care se supraîncălzesc își scurtează perioada de viață, deci modalitățile de răcire sunt necesare pentru o perioadă mai lungă de utilizare. Prezența acestora în construcția unității este un semn adițional care indică direcția în care merge acest desktop, cât mai multă putere pentru cât mai puțini bani, iar ambele elemente sunt balansate perfect.

02

Lenovo IdeaCentre 510-15ICB – Buget Redus

PC Lenovo IdeaCentre 510-15ICB

Dacă doriți să găsiți un PC cu un preț mai redus, care să ruleze jocuri mai puțin solicitante, atunci Levono IdeaCentre 510-15ICB poate fi cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Deși procesorul este puțin mai slab în comparație cu cerințele pieții, Fortnite, CS GO și Dota 2 pot fi încă jucate pe acest sistem cu un fps și o performanță mulțumitoare.

Compromisul căruia îi datorăm prețul redus este procesorul i3-8100 care deși poate rezista cerințelor actuale întâlnite în jocurile populare, cum ar fi CS GO în care am obținut în medie peste 90 de fps, 89 fps am întâlnit în sesiunile de Dota 2, și peste 120 în League of Legends. Dacă ecranul vostru nu este de 144 Hz și are refresh rate-ul de 60, atunci orice fps de peste 60 va oferi mereu o experiență lină, puteți mări calitatea setărilor video din joc până la un fps mulțumitor, recomandăm măcar cu 10 fps peste 60, ca să fiți sigur că va rămâne mai ridicat și în momentele mai intense. 

Placa video Nvidia GeForce 1050Ti este în acest moment minimul necesar pentru o experiență plăcută în cadrul unui joc în general, ne referim bineînțeles la un aspect plăcut și un framerate stabil și ridicat. Aceasta ar putea livra îndeajuns de multă putere pentru titluri mai mari însă procesorul are o capacitate maximă atinsă rapid de jocurile solicitante. Veți reuși să jucați World of Tanks cu peste 60 de cadre, însă The Witcher 3: Wild Hunt sau alte jocuri cu lumi deschise și de mari dimensiuni cer prea mult pentru procesorul din configurație. Cu mici modificări în setări Fortnite a oferit o medie de 65 fps, iar cu ceva mai multe modificări PUBG a oferit în medie între 50-60 fps (setările pentru performanță maximă) însă tot am întâmpinat scăderi în framerate în zonele cu mulți jucători și în anumite momente mai solicitante.

Levono IdeaCentre 510-15ICB îți permite să joci o varietate din titlurile la modă, jocurile noi sunt în schimb și vor fi de acum încolo o provocare destul de mare pentru procesor, însă placa video va fi relevantă pentru mai mult timp. O investiție într-un procesor mai nou după terminarea garanției ar putea transforma acest PC într-o mașinărie peste medie. Până atunci, dacă sunteți mulțumiți cu jocurile mai puțin solicitante și setări mai joase în jocurile mai dificil de rulat, acest Desktop poate fi un partener de joacă decent, cu destulă memorie pentru stocare, 1 TB și 8 GB RAM.

03

Primal Gaming Pro V2 – Work and Play

Primal Gaming Pro V2

Primal Gaming Pro V2 prezintă componente echilibrate, fără puncte slabe care să tragă în jos potențialul total. Placa video și procesorul sunt o forță care poate susține jocurile la o calitate plăcută și stabilă. Pe lângă un HDD de un 1TB în care puteți stoca orice doriți, mai vine și cu un SSD de 240 GB, deci puteți instala Windows-ul și programele solicitante precum Photoshop sau After Effects și să beneficiați de un response time excelent.

Deși nu de ultimă generație, procesorul i5-9400F face încă față destul de bine provocărilor din lumea gamingului, chiar mai bine decât unele i7. Are și o viteză de lucru destul de ridicată, iar împreună cu SSD-ul aveți de-a face cu o mașinărie versatilă care vă poate ajuta cu serviciul, Primal Gaming Pro V2 fiind capabil să ruleze și jocuri, dar și multe programe și taburi deschise simultan. Cei 16 GB RAM asigură îndeajuns de mult spațiu pentru o desfășurare simultană a mai multor programe (față de 8 GB RAM, care sunt în totalitate ocupați de PUBG când este deschis de exemplu). Coolerele țin temperaturile sub control, ledurile roșii nu sunt nimic nou pe piață.

Placa video GeForce GTX 1050Ti este o alegere perfectă pentru a rămâne într-un buget rezonabil, dar care asigură totuși o performanță decentă pe piața actuală. CS GO arată și merge perfect pe setări maxime. Fortine atinge de asemenea peste 60 fps, PUBG cere niște setări mai joase, dar prezintă un fps stabil de 60. League of Legends, World of Tanks și Dota 2 nu creează nici o dificultate, setări mari și fps-uri identice. Această unitate vă poate livra și titluri mai suculente, cu câteva setări mai joase GTA V sau The Witcher 3 oferă o cursă lină la 60 fps. Iar titlurile mai dificil de rulat vor putea fi suportate cu ajustările potrivite.

Dacă nu vă interesează viteza și versatilitatea oferită de un spațiu de stocare mai mare, puteți opta și pentru Desktop-ul Primal Gaming Plus care oferă la un preț puțin mai mic, aceleași componente cu excepția HDD-ului, în locul acestuia și a SSD-ul avem doar un singur SSD de 512 GB, deci peste 400 de GB disponibili (eliminând cât ocupă sistemul de operare și o minimă necesară pentru o bună desfășurare) care pot fi accesați rapid și fără timpi de așteptare suplimentari. Dacă spațiul de stocare în plus (peste un 1TB) nu vă surâde și aveți o listă sumară de jocuri preferate, atunci Primal Gaming Plus poate fi mai potrivit.

04

Lenovo Legion T530-28ICB – Super Fast

Lenovo Legion T530-281ICB

Lenovo Legion T530-28ICB încearcă să întruchipeze un gaming rig potent, dar totuși cu un preț mai decent. Valoarea adusă de i5-9400F și GTX 1660Ti este de necontestat, toate procesele vor fi completate în cel mai scurt timp datorită SSD-ului de 512 GB. Acest PC poate rula fără dificultate orice joc popular, chiar și titlurile mai noi după câteva ajustări.

Dacă am spus anterior că GTX 1050Ti este minimul necesar pentru o experiență plăcută în gaming, GTX 1660Ti este mai mult decât suficient. World of Tanks, World of Warcraft, Overwatch, League of Legends, Dota 2, Fortnite, CS GO și PUBG nu prezintă o provocare pentru această placă, la setările maxime are un fps stabil de peste 60 care depășește ușor și 100 fps în multe din titlurile anterioare. Procesorul i5-9400 de 2.9 MHz care poate atinge și 4.1 MHz satisface workload-ul jocurilor actuale. Deși ați vrea poate un i7 în loc, acestea sunt mai costisitoare și oferă pe piața actuală un bonus foarte mic de valoare în plus pentru prețul cerut. Odată cu trecerea timpului un i7 va rămâne mai relevant, dar în scena curentă, i5-9400 este extrem de satisfăcător. SSD-ul asigură loading time-uri scurte și dacă puteți lucra cu mai puțin spațiu (semnificativ mai puțin față de un HDD de 1TB), atunci Lenovo Legion T530-28ICB este potrivit pentru nevoile voastre.

Practic sacrificând puțin spațiu de stocare obțineți o placă video mai bună (față de 1050Ti) și îndeajuns de multă putere din partea unui procesor cu un raport calitate-preț optim, și de îndeajunsă memorie RAM (16 GB) pentru orice joc actual și din viitorul apropiat (8 GB RAM este acum minimul necesar). Dacă vă doriți un salt al calității componentelor, în limitele unui buget ceva mai ridicat, dar rezonabil, atunci Lenovo Legion T530-28ICB ar putea fi alegerea potrivită.

05

Lenovo Legion C530-19ICB – Premium

Lenovo Legion C530-19ICB

Trebuia să includem în listă și un PC ceva mai extravagant, toate alegerile noastre au fost făcute și pe baza prețului, ne-am dorit ca acestea să fie pentru bugetele tuturor. Alegerea noastră pentru modelul premium merge astfel la un Desktop care deși necesită o investiție considerabil mai mare, garantează o performanță de top și o durată de relevanță mai ridicată.

Dacă ați fi mai tentați să alegeți un model mai ieftin, merită să luați în considerare și durata de relevanță. Un PC care este doar mulțumitor, va menține această performanță doar în fața jocurilor pe care le poate rula, iar noile titluri și apariții vor solicita componentele (sau componenta, dacă este rezultatul unui compromis, cum ar fi un procesor mai vechi) cu mult peste măsură. Odată cu apariția unor cerințe mai mari și specificații pe măsură, multe componente nu vor ține pasul, însă o investiție mai solidă într-o unitate precum Gaming Lenovo Legion C530-19ICB garantează sesiuni de gaming de top pentru mai mult timp decât un Desktop doar „mulțumitor”. Dacă urmăriți mereu jocurile noi, sunteți fanii unei serii Triple-A sau vreți să și înregistrați când vă jucați, atunci o unitate mai puternică vă va servi interesele mai bine.

Am fost impresionați de carcasa acestui model, extrem de plăcută la aspect și calitativă, cu 2 coolere built in, îndeajuns de multe porturi pentru a conecta un întreg arsenal de periferice și o bandă de cauciuc în spatele carcasei care te ajută să ții cablurile în ordine. Puteți accesa extrem de ușor interiorul printr-un panou lateral, acest lucru vă permite să modificați piese fără dificultăți (dacă aveți experiență). Însă nu veți fi nevoiți să faceți asta prea curând. Avem destul spațiu de stocare datorită unui 1TB HDD și unui SSD de 512 GB, deci mai mult decât îndeajuns. Datorită SSD-ului putem trece prin programe și procesele acestora extrem de rapid. Găsim 16 GB RAM, deci orice joc poate rula cu ușurință și software-ul de înregistrat poate ține pasul.

Cea mai bună parte? O placă video GeForce RTX 2060 cu 6GB și un procesor i7-9700 cu 3.0 MHz care poate oferi până la 4.7 MHz. Cu alte cuvinte, un duo cu o putere nucleară, extrem de rapid pe șinele SSD-ului care livrează fără vreo dificultate un gameplay extrem de clar și detaliat la o stabilitate de oțel. Setările maxime au avut și rezultate maxime din partea sistemului în League of Legends, Dota 2, CS GO, WoT, WoW, Overwatch, Fortnite și nici macăr PUBG nu a reușit să îl pună în dificultate; am crescut setările după fiecare joc și tot am văzut un framerate de top cu peste 110 fps. GTA V nu a reușit să scadă media sub 90 fps, și nici Battlefield 1 sau The Witcher 3 nu au reușit să aducă un framerate scăzut, peste 80 fps și respectiv 100 fps.

Pe scurt, din scena gamingului nu putem găsi actori problematici pentru acest Desktop. Dacă plănuiți să creați conținut, fiți liniștiți, componentele sunt perfecte pentru editare foto și video, iar înregistrarea jocurilor este posibilă, însă titlurile mai mari vă vor obliga să reduceți setările video pentru o experiență stabilă. Există bineînțeles și modele mai performante, dar ele se îndepărtează de limita prețului aleasă de noi pentru produsele din listă.

Întrebări și Răspunsuri

6 Voturi

Care este cel mai puternic calculator de gaming?

Răspunde
6
Nea Plăcut

RÎn prezent, unul dintre cele mai puternice calculatoare de gaming de pe piață este Alienware Aurora R10. În urma testelor noastre, am aflat că acest PC de gaming accepta doua placi grafice, upgrade-uri personalizate si, in plus, dispune de tehnologie performanta de racire cu lichid a procesorului, pentru evitarea supraincalzirii in timpul jocurilor.

Alienware Aurora R10 este echipat cu procesor AMD Ryzen cu 16 nuclee, ideal mai ales pentru cei care obișnuiesc să se joace și să facă streaming live în același timp. De asemenea, nu trebuie să vă mai faceți griji în privința frecvenței cadrelor și a lagului, datorită tehnologiei AMD GameCache care reduce automat din latența memoriei.

Vezi toate răspunsurile
5 Voturi

Ce să aleg între un procesor Intel sau AMD pentru gaming?

Răspunde
5
Nea Plăcut

Dacă vă doriți un calculator de gaming cu adevărat performant, atunci ar trebui să vă orientați către un procesor Intel. Procesoarele marca AMD sunt mai lente, mai puțin eficiente și se încălzesc într-un timp mult mai scurt decât Intel. Avantajul pe care AMD îl oferă este reprezentat de costurile mai scăzute de achiziție.

Vezi toate răspunsurile
4 Voturi

De ce costă atât de mult un calculator de gaming?

Răspunde
4
Nea Plăcut

Prețurile calculatoarelor de gaming și ale componentelor au crescut semnificativ de anul trecut, odată cu pandemia Covid-19 și cu fluctuațiile uriașe ale criptomonedelor. Un calculator de gaming poate fi mai accesibil ca preț în cazul în care alegeți să îl achiziționați dezasamblat. Dar dacă doriți să vi-l configurați singur, cumpărând separat fiecare piesă necesară, atunci este posibil să ajungeți la un cost de achiziție mai mic.

Un calculator de gaming poate ajunge și la un cost de peste 1000€, mai ales dacă aveți nevoie de putere de procesare sau de caracteristici speciale, precum răcirea cu lichid.

Vezi toate răspunsurile
3 Voturi

Este mai bun un calculator de gaming decât un PS5 / Xbox?

Răspunde
3
Nea Plăcut

Este posibil să găsiți sau să configurați un calculator de gaming care să ofere aceeași performanță ca un PS5 sau Xbox. Însă, chiar dacă prețurile calculatoarelor de gaming pot fi considerabil mai mari, acestea oferă avantajul de a putea fi îmbunătățite în timp cu noi componente mai performante. În cazul în care optați pentru un PS4, PS5 sau pentru o variantă de Xbox, veți fi nevoit să le înlocuiți cu ultimele modele apărute pentru a vă bucura de cele mai noi jocuri.

Vezi toate răspunsurile

Related Posts

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi este editor și fondator la Nea Plăcut. Este pasionat de tech și produse electronice, dar în special de audio, gaming și tot ce ține de biroul de acasă. În facultate a lucrat part-time ca tehnician de sunet, iar în prezent majoritatea timpului liber îl petrece testând cele mai noi produse electronice.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

*Prin crearea contului pe acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile si Politica de confidentialitate.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.