Nea Plăcut
No Result
View All Result
  • Electronice
    • Accesorii
    • Audio
    • Calculatoare
    • Foto Video
    • Gaming
    • Home Cinema
    • Telefoane Mobile
  • Electrocasnice
    • Electrocasnice Mici
    • Electrocasnice Mari
  • Despre Noi
Nea Plăcut
No Result
View All Result
Home Calculatoare
| 03.01.2023

7 Cele Mai Bune Procesoare PC

Nea Plăcut te ajută să găsești cel mai bun procesor PC pentru stilul tău.
de Șerban Giurgi

3 ianuarie 2023

Cele mai bune procesoare sunt acele modele care se pretează nevoilor dumneavoastră atunci când doriți să vă configurați calculatorul. Pe piață există două mari branduri, AMD și Intel, însă diversitatea modelelor vă poate pune în dificultate în momentul în care trebuie să faceți o alegere. Înainte de a vă explica cele mai importante caracteristici care stau la baza unui procesor bun, ținem să vă oferim un sfat: dacă vreți să faceți doar un upgrade și aveți deja placa de bază (pe care nu doriți să o schimbați), atunci alegeți aceeași arhitectură (mai exact, același producător) cu care v-ați obișnuit calculatorul.

Pentru început, achiziția dumneavoastră trebuie să fie făcută în funcție de utilitatea pe care o va avea procesorul: editare video, baze de date, randări 2D/ 3D, gaming sau sarcinile de zi cu zi (lucrul de acasă, redactare de texte, căutări pe internet sau alte operațiuni simple care nu necesită un dispozitiv de ultimă generație). Pentru gaming și activități online vă recomandăm să mergeți pe varianta AMD, deoarece este mai puțin pretențioasă, iar prețurile de achiziție sunt bune. Modelele de la Intel sunt ideale în cazul în care lucrați cu baze de date sau faceți editare video și grafică sofisticată.

Prima caracteristică importantă este numărul nucleelor. În cazul Intel, numărul maxim de nuclee fizice este 8, iar la AMD găsim până la 12 nuclee. Interesant la Intel este faptul că performanța nucleelor este îmbunătățită de tehnologia Hyper-Threading, care îi permite procesorului să ruleze chiar mai rapid decât un AMD cu 8 nuclee. Cu cât numărul crește, cu atât dispozitivul este mai performant. Așa că dacă sunteți pasionat de gaming sau editare video, recomandat este să vă îndreptați atenția către un procesor cu 4 sau 6 nuclee.

În strânsă legătură cu numărul nucleelor se află frecvența procesorului și o găsiți exprimată în MHz sau GHz. Valoarea frecvenței este dată de viteza cu care operează oscilatorul intern un anumit număr de pulsuri pe secundă. În prezent, s-a ajuns la performanța de milioane de cicluri pe secundă. Alte criterii care vă pot ajuta să faceți o departajare în cazul în care v-ați oprit la două modele sunt memoria cache, tehnologia (pe care o găsiți exprimată în nanometri) și, eventual, modul de operare (32 sau 64 biți; vă ajută să știți ce sistem de operare este potrivit pentru calculatorul pe care doriți să îl configurați). O altă modalitate de diferențiere a procesoarelor este reprezentată de familia și generația din care fac parte. Spre exemplu, La Intel putem avea un procesor i9, disponibil în variantele i9-7960X, i9-9940X, i9-9900, i9-9900K, i9-9900KF, i9-10900X ș.a. Brandul AMD și-a denumit procesoarele Ryzen, iar la ultimul model găsim variantele Ryzen 9 3900X și Ryzen 9 3950X.

Nu vă faceți griji dacă informațiile vi se par prea tehnice sau dificil de înțeles, deoarece editorii noștri vă vin în ajutor. V-au pregătit o listă cu cele mai bune procesoare pentru a vă ajuta să faceți o achiziție potrivită nevoilor dumneavoastră.

SUMAR

Cele Mai Bune Procesoare PC în 2023

Intel Core i5-9600KF – Recomandarea Nea Plăcut

Intel Core i9-9900K – Intel

AMD Ryzen™ 9 3900X – AMD

AMD Ryzen™ 7 3700X – Gaming

Procesor Intel Core i7-9700K – Editare Video

AMD Ryzen 5 2600 – Raport Calitate-Preț

AMD Ryzen 3 2200G – Ieftin

Ore de cercetare

4

Ore de Cercetare

553

Reviewuri Evaluate

72

Produse Comparate

01

Intel Core i5-9600KF – Recomandarea Nea Plăcut

Intel Core i5-9600KF
Intel Core i5-9600KF

Intel Core i5-9600KF este cel mai bun procesor PC pentru majoritatea oamenilor. i5-9600KF face parte din familia i5 de procesoare Intel, din a noua generație, fiind compatibil cu sistemele de operare pe 64 biți. Prezintă un timp mediu de răspuns foarte bun, fiind un model excelent pentru pasionații de jocuri, dar și pentru cei care lucrează cu aplicații mai complexe.

Procesorul este dotat cu 6 nuclee, numărul maxim pe care îl găsim la modelele fabricate de cei de la Intel, cu un socket de tip LGA 1151 (sau H4). Mai exact, acest socket acceptă procesoare cu arhitectura Skylake, Kaby Lake și Coffee Lake. Intel Core i5-9600KF, datorită celor 6 nuclee, oferă experiențe impresionante și plăcute la utilizare, indiferent de aplicația sau jocul care rulează. Spre exemplu, puteți converti un video în format 4K în doar trei minute. La acest lucru contribuie și tehnologia Intel Turbo Boost 2.0 care se activează automat (determină nucleele să funcționeze la cea mai înaltă frecvență) în momentele în care rulați o aplicație foarte complexă, care solicită mult performanța procesorului.

Frecvența cu care procesorul rulează datele în mod obișnuit este de 3.7 MHz, însă cu ajutorul tehnologiei Turbo Boost 2.0 puteți să vă bucurați de o valoare de până la 4.6 MHz. Avantajul este reprezentat de faptul că Intel a implementat o tehnologie prin intermediul căreia puteți să reduceți consumul de energie și, implicit, să diminuați căldura emanată de procesor și riscul de supraîncălzire a acestuia – Enhanced Intel SpeedStep. Această tehnologie nu face altceva decât să permită întregului sistem să ajusteze frecvența și tensiunea dispozitivului în mod dinamic. În plus, vă puteți bucura și de un echilibru al furnizării și conservării energiei în funcție de necesitățile dumneavoastră de moment.

Intel Core i5-9600KF are o memorie cache de 9 MB. Această memorie este statică (SRAM) și este mult mai rapidă decât memoria Dynamic RAM (DRAM), având în vedere faptul că nu trebuie împrospătată în mod constant pentru a reține datele. Procesorul solicită informația din RAM pe care, mai apoi, o stochează în memoria cache.

02

Intel Core i9-9900K – Intel

Intel Core i9-9900K
Intel Core i9-9900K

Intel Core i9-9900K este cel mai bun procesor Intel în momentul  de față. Are o frecvență de 3.6 GHz, o memorie cache de 16 MB și un număr de 8 nuclee fizice. Este unul dintre cele mai noi modele de procesoare din familia i9 și, în același timp, face parte din generația celor mai performante de pe piață, la momentul actual.

Acest model, care face parte din cea de a noua generație de procesoare Intel, este echipat cu 8 nuclee fizice, 16 fire de execuție (cel mai mare număr întâlnit până acum) și este tactat la o frecvență de 3.6 GHz. Însă, avantajul pe care îl prezintă acest procesor este reprezentat de tehnologia Intel Turbo Boost prin intermediul căreia toate nucleele pot ajunge până la o frecvență de 4.7 GHz, iar primele două nuclee pot ajunge chiar și până la 5 GHz.

Un detaliu important care ne-a plăcut la Intel Core i9-9900K este prezența distribuitorului de căldură integrat (IHS). Cei de la Intel au utilizat un alt material față de modelele precedente (Solder Thermal Interface Material – STIM) pe care l-au plasat sub distribuitorul de căldură, pentru a facilita transferul termic. Această inovație a fost implementată ținându-se cont de faptul că vorbim despre un procesor cu 8 nuclee și posibilități de suprasolicitare și, implicit, de supraîncălzire. Totodată, puterea termică a rămas tot la 95 W, la fel ca la modelele anterioare.

Intel Core i9-9900K este procesorul ideal atât pentru cei care își doresc un plus de putere și timpi foarte mici de așteptare atunci când se joacă, cât și pentru cei pasionați de tot ce înseamnă editare grafică, randare 2D și 3D sau pentru realizări și actualizări ale unor baze de date foarte stufoase. Modelele din ea de a noua generație beneficiază de o experiență Ultra HD de până la opt ori mai rapidă. Acest lucru vă permite să convertiți fișiere în formate mari (spre exemplu, 4K) în doar câteva minute.

03

AMD Ryzen™ 9 3900X – AMD

AMD Ryzen™ 9 3900X
AMD Ryzen™ 9 3900X

AMD Ryzen™ 9 3900X este procesorul AMD de top al momentului. Cu ultima arhitectură de la AMD, 12 nuclee fizice, 24 fire de execuție, o tehnologie de producție pe 7 nanometri și o frecvență de 3.8 GHz, modelul este perfect atât pentru gameri, cât și pentru editare grafică și foto-video.

Modelele de procesoare din seria Ryzen 3000 sunt fabricate cu o tehnologie pe 7 nanometri, prezintă o arhitectură nouă și poartă un nume de „cod” – Matisse. Practic, tranzistorii sunt mai mici, însă performanțele sunt la un nivel înalt, iar consumul de energie este mai scăzut decât la procesoarele din generațiile anterioare. Țineți cont și de faptul că acest model funcționează cu socket AM4. Tot la capitolul performanță menționăm și cele 12 nuclee fizice, alături de cele 24 de fire de execuție. De asemenea, frecvența standard este tactată la 3.8 GHz, în timp ce viteza turbo poate ajunge până la 4.6 GHz (de aceasta vă puteți bucura în momentele în care rulați aplicații sau jocuri care necesită un nivel înalt de performanță pe nucleu). Aici observăm o creștere importantă față de generația 2000.

Memoria cache este împărțită în două categorii: L2, de 6 MB, și L3, de 64 MB. Avantajul este reprezentat de faptul că aveți posibilitatea să faceți overclocking (este procedeul prin care o componentă hardware a calculatorului este forțată să funcționeze la frecvență mai mare decât cea specificată de producător), deoarece procesorul este deblocat.

În privința consumului de energie, cei de la AMD au făcut și aici mici îmbunătățiri. Ținând cont de caracteristicile performante ale lui AMD Ryzen™ 9 3900X, consumul tipic de 105 W este justificat. Partea bună este că pachetul include și un cooler (Wraith Prism) care are rolul de a disipa căldura. Un mic dezavantaj poate fi zgomotul pe care îl face în momentele în care procesorul va lucra mai intens.

04

AMD Ryzen™ 7 3700X – Gaming

AMD Ryzen™ 7 3700X
AMD Ryzen™ 7 3700X

AMD Ryzen™ 7 3700X este unul dintre cele mai bune procesoare de pe piață, și o alegere excelentă pentru cei care sunt pasionați de gaming. Procesorul are ca dotări principale 8 nuclee fizice, 16 fire de execuție, poate fi supratactat și suportă atât PCI Express 4, cât și memorii RAM de tip DDR4.

Frecvența standard la care este tactat acest model este de 3.6 GHz, în timp ce frecvența turbo poate atinge o viteză de până la 4.4 GHz, valori ideale pentru iubitorii de jocuri, care își doresc un procesor de gaming de ultimă generație. În privința memoriei cache, lucrurile sunt similare ca la AMD Ryzen™ 9 3900X: un L2 de 4 MB și un L3 de 32 MB. De asemenea, dispozitivul prezintă ultima arhitectură de la AMD și a fost creat pe o tehnologie de 7 nanometri.

AMD Ryzen™ 7 3700X funcționează doar cu ajutorul memoriei RAM, de tip DDR4, și poate suporta atât viteze de până la 3.2 GHz, cât și configurații dual-channel. Cea de a treia generație de procesoare AMD funcționează cu socket AM4 și este indicat să îl utilizați pe o placă de bază de tip X570, deoarece aceste modele suportă doar PCI Express 4.0. Totuși, în cazul în care aveți plăci de bază ceva mai vechi (spre exemplu, 300 sau 400), încercați să actualizați mai întâi BIOS-ul, pentru că ar trebui să funcționeze.

Deși are 8 nuclee fizice, 16 fire de execuție și viteze impresionante la care rulează jocurile, consumul de energie tipic este destul de mic, de doar 65 W. Partea bună este prezentă în pachet: un sistem de răcire Wraith Prism, care vă ajută în situațiile în care procesorul este foarte solicitat și riscă să se supraîncălzească.

05

Intel Core i7-9700K – Editare Video

Intel Core i7-9700K
Intel Core i7-9700K

Intel Core i7-9700K este un procesor cu 8 nuclee, 8 fire de execuție, 12 MB memorie cache și o frecvență standard de 3.6 GHz, care face față cu brio programelor de editare video. Performanța sa este dată și de frecvența maximă la care poate rula, de 4.9 GHz.

Față de Intel Core i9-9900K, unde avem 8 nuclee fizice și 16 fire de execuție, la acest model producătorii nu au utilizat tehnologia Hyper-Threading (lucru întâlnit pentru prima dată la un procesor de tip i7), având în vedere faptul că aici avem tot 8 nuclee fizice, însă doar 8 fire de execuție. Un motiv ar putea fi familia și generația mai veche din care face parte Intel Core i7-9700K (i7 față de i9 și 9700K față de 9900K). Chiar și așa, aplicațiile de editare video rulează bine, fără întreruperi sau timpi mari de așteptare. Iar în cazul în care folosiți un program care are nevoie de mai mult de 3.6 GHz, vă va ajuta frecvența turbo, care este tactată la 4.9 GHz. Făcând o comparație și cu o generație mai veche – Intel Core i7-8700K –, observăm că acesta din urmă pornește de la o frecvență de bază mai mare, de 3.7 GHz, însă nu poate ajunge decât până la o frecvență turbo de 4.7 GHz.

Intel Core i7-9700K funcționează cu un socket 1151, care este compatibil doar cu chipset-uri din seria 300. În cazul în care vreți să utilizați o placă de bază dintr-o serie mai veche sau mai nouă, nu uitați să actualizați mai întâi BIOS-ul. Memoria RAM are suport DDR4, așa cum găsim și la modelele i9, la fel ca tehnologia de producție de 14 nanometri. Aceste detalii nu pot fi decât avantaje, având în vedere faptul că un i7 poate oferi aproape aceleași performanțe ca un i9. Memoria cache este de 12 MB, o idee mai mică decât la Intel Core i9-9900K.

Partea bună este că și acest model vă oferă posibilitatea de a face overclocking, ceea ce este un motiv excelent de a vă folosi aplicațiile mai solicitante din punctul de vedere al puterii procesorului, fără să existe vreun risc. Un mic dezavantaj este lipsa sistemului de răcire. Intel Core i7-9700K are o putere termică de 95 W, însă se poate încălzi destul de mult, mai ales când este suprasolicitat.

06

AMD Ryzen 5 2600 – Raport Calitate-Preț

AMD Ryzen 5 2600
AMD Ryzen 5 2600

AMD Ryzen 5 2600 este un procesor cu un raport excelent între calitate și preț. Aici vorbim despre 6 nuclee fizice, 12 fire de execuție, o frecvență standard de 3.4 GHz și un proces de producție pe 12 nanometri.

Procesorul are viteze de rulare destul de bune, având în vedere frecvența standard de 3.4 GHz care poate ajunge până la 3.9 GHz cu ajutorul tehnologiei turbo boost. Cu 19 MB de memorie cache, un socket de tip AM4, 6 nuclee fizice și 12 fire de execuție, acest model concurează direct cu Intel Core i5-8600K la capitolul performanță, unde găsim o memorie cache de 9 MB, frecvențe de 3.6 – 4.3 GHz, 6 nuclee fizice și doar 6 fire de execuție. Socket-ul AM4 al lui AMD Ryzen 5 2600 funcționează doar cu chipset-uri din seria 400 (spre exemplu, X470), însă nu ar pune probleme nici la utilizarea cu unul dintr-o serie mai veche (cum ar fi seria 300), dar doar dacă faceți o actualizare corectă a BIOS-ului.

Acest model de la AMD are o putere termică de doar 65 W, însă avantajul constă în tehnologiile cu care acesta vine la pachet. Una dintre ele este Pure Power, care dispune de un control adaptiv ce nu face altceva decât să optimizeze consumul de putere, indiferent de aplicația sau jocul pe care îl rulați, ajungând astfel la disiparea căldurii emanate și, implicit, la un consum redus de energie. Extended Frequency Range 2 (XFR) ajută la o creștere automată a performanței procesorului, bazându-se pe câțiva algoritmi de răcire performantă. Cam același lucru face și Power Precision Boost 2, care optimizează în timp real frecvența dispozitivului, printr-o reglare a vitezei în trepte de 25 MHz. Cei de la AMD au mai implementat și alte funcții, precm Smart Prefetch (sunt, de fapt, niște algoritmi de învățare care ajută la o mai bună încărcare a datelor, oferind un timp de răspuns excelent) și Neural Net Prediction (ajută tot la îmbunătățirea timpilor de răspuns cu ajutorul inteligenței artificiale încorporate).

Un alt avantaj este prezența sistemului de răcire în pachet – Wraith Stealth. La AMD Ryzen™ 7 3700X aveam un cooler de tip Wraith Prism, mult mai performant, însă și puterea termică este mai mică la AMD Ryzen 5 2600 (65 W față de 95 W).

07

AMD Ryzen 3 2200G – Ieftin

AMD Ryzen 3 2200G
AMD Ryzen 3 2200G

AMD Ryzen 3 2200G este cel mai bun procesor ieftin, oferind suficientă performanță pentru un dispozitiv entry-level. Este recomandat mai ales pentru uzul convențional de acasă, pentru navigarea pe internet, redactare de texte/ email-uri și alte sarcini simple.

Acest model de procesor are doar 6 MB de memorie cache (2 MB în L2 și 4 MB în L3), lucru care se explică prin faptul că de data aceasta cei de la AMD au utilizat un singur CCX. Cu alte cuvinte, fiind vorba doar despre un CCX, este disponibilă doar memoria cache atașată subunității quad-core. Acesta nu este neapărat un dezavantaj, dat fiind faptul că producătorii au ales să profite de spațiul rămas și să mai introducă și un procesor grafic integrat (Radeon Vega 8, cu 8 compute units, care rulează la o viteză de 1100 MHz), care îi oferă lui AMD Ryzen 3 2200G ceva mai multă performanță. Tehnologia de fabricație este, totuși, la fel ca la modelele de top, pe 14 nanometri.

La capitolul frecvență, procesorul are o viteză standard tactată la 3.5 GHz, iar datorită tehnologiei turbo boost poate ajunge până la cel mult 3.7 GHz. Este ușor mai slăbuț decât succesorul său, AMD Ryzen 3 2400G, care are frecvențe de 3.6 GHz și, respectiv, 3.9 GHz. Și la acest model găsim socket-ul de tip AM4 pe care va trebui să îl folosiți cu plăci de bază din seriile 300 (doar dacă actualizați BIOS-ul) și 400 (recomandat).

Deși puterea termică este mică, de doar 65 W, AMD Ryzen 3 2200G se încălzește destul de tare, ceea ce poate fi un dezavantaj doar dacă vei încerca să rulați aplicații și jocuri mai complexe, care solicită foarte mult procesorul. În cazul sarcinilor ușoare, temperatura la care ajunge dispozitivul este decentă. Să nu uităm și de sistemul de răcire inclus în pachet, care vă oferă avantajul de a vă bucura mai mult timp de produs, deoarece îi sporește durata de viață.

Articole Similare

Related Posts

Cele Mai Bune Monitoare Pentru Editare Foto
Calculatoare
21.12.2022

7 Cele Mai Bune Monitoare Pentru Editare Foto / Video

Cele mai bune monitoare pentru editare foto / video sunt acele modele cu ajutorul cărora puteți realiza fără probleme procesul...

Cele Mai Bune Imprimante Laser
Calculatoare
09.01.2023

Cele Mai Bune Imprimante Laser

Cele mai bune imprimante laser sunt acele modele care prezintă capabilități tehnice foarte bune, astfel încât să puteți rezolva toate...

cele-mai-bune-ssduri
Calculatoare
09.01.2023

6 Cele Mai Bune SSD-uri

Un SSD este un dispozitiv de stocare a datelor care, spre deosebire de un HDD, folosește numai microcipuri ce rețin...

Cele-mai-bune-imprimante
Calculatoare
03.01.2023

Cele Mai Bune Imprimante Pentru Acasă

Cele mai bune imprimante pentru acasă sunt acele imprimante suficient de versatile încât să poată satisface toate nevoile unei familii....

Cele-mai-bune-tastaturi-wireless
Calculatoare
09.01.2023

Top 6 Cele Mai Bune Tastaturi Wireless

Cele mai bune tastaturi wireless sunt acele tastaturi cu design minimalist care, pe lângă mobilitate și portabilitate, oferă și o...

Cele Mai Bune Plăci Video
Calculatoare
09.01.2023

Cele Mai Bune Plăci Video Pentru Toate Bugetele

Plăcile video sunt componentele de PC care se bucură de cea mai mare atenție din partea gamerilor, pe locul doi...

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi este editor și fondator la Nea Plăcut. Este pasionat de tech și produse electronice, dar în special de audio, gaming și tot ce ține de biroul de acasă. În facultate a lucrat part-time ca tehnician de sunet, iar în prezent majoritatea timpului liber îl petrece testând cele mai noi produse electronice.

NEA PLĂCUT

Despre Nea Plăcut
Confidențialitate
Cookie-uri
Termeni și Condiții

ELECTROCASNICE

Centrale Termice
Mașini De Spălat Rufe
Aragaze
Aspiratoare
Fiare De Călcat
Aparate De Aer Condiționat

ACCESORII

Smartwatchuri
Harduri Externe
Brățări Fitness
Baterii Externe
Suporturi Telefon Auto

HOME CINEMA

Televizoare
Televizoare 4K
Televizoare LED
Soundbaruri

AUDIO

Casti Audio
Casti Bluetooth
Casti In-Ear
Casti Wireless
Boxe Portabile

TELEFOANE

Smartphoneuri
Telefoane Ieftine
Telefoane Rezistente
Telefoane Samsung
Telefoane sub 1,500 Lei

CALCULATOARE

Laptopuri
Routere Wireless
Mărci de Laptopuri
Laptopuri Ieftine
Monitoare PC

GAMING

Laptopuri de Gaming
Mouseuri de Gaming
Scaune de Gaming
Căști de Gaming
Gaming Desktops

Copyright © 2022 neaplacut.ro. Toate drepturile sunt rezervate.

Nea Plăcut

  • Electronice
    • Accesorii
    • Audio
    • Calculatoare
    • Foto Video
    • Gaming
    • Home Cinema
    • Telefoane Mobile
  • Electrocasnice
    • Electrocasnice Mari
    • Electrocasnice Mici
  • Despre Noi
  • Login / Register
  • Logout

Copyright © 2022 neaplacut.ro. Toate drepturile sunt rezervate.

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Fill the forms bellow to register

*Prin crearea contului pe acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile si Politica de confidentialitate.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
  • Sign in
  • New account

Forgot your password?

Lost your password? Please enter your email address. You will receive mail with link to set new password.

Back to login

Acest site foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dvs. ca pagina noastra web poate seta fisiere de tip cookie in browserul dvs.