| 15.04.2024

7 Cele Mai Bune Monitoare Pentru Editare Foto / Video

Găsește cel mai bun monitor de editare foto și video pentru stilul tău.
de Șerban Giurgi

Cele mai bune monitoare pentru editare foto / video sunt acele modele cu ajutorul cărora puteți realiza fără probleme procesul de prelucrare foto. Alegerea poate fi destul de dificilă, indiferent dacă sunteți la început de drum în acest domeniu sau aveți deja experiență. Dată fiind și varietatea care există pe piață, noi v-am pregătit o listă cu cele mai importante criterii de selecție pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună achiziție. Puteți găsi chiar și monitoare ieftine pentru editare foto cu specificații bune.

Diagonala este prima caracteristică despre care vorbim. Un monitor PC ieftin pentru editare foto poate avea de la 15 și până la 55 inch. Totuși, noi vă recomandăm să vă îndreptați atenția către un model cu diagonala cuprinsă între 23 și 32 inch, pentru o vizualizare cât mai corectă și pentru a nu vă obosi ochii în timp ce vă ocupați de editat poze. În strânsă legătură cu diagonala se află rezoluția monitorului. Pentru domeniul de editare foto este indicat să achiziționați un model cu o rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli) ori chiar 4K Ultra HD (3840 x 2160 pixeli), unde numărul pixelilor este de patru ori mai mare. Din acest motiv, foarte mulți cumpărători sunt în căutarea celor mai bune monitoare 4K pentru editare foto, deoarece performanțele sunt incomparabile. În privința formatului sunt mai multe variante: 16:9, 16:10 și 21:9 (în cazul modelelor ultra wide).

Următorul criteriu de selecție este reprezentat de tipul de panel. Pe piață veți găsi trei mari categorii: TN, VA și IPS. În cazul panel-ului TN (twisted nematic sau efectul nematic torsionat) moleculele de cristale lichide sunt controlate de tensiunea voltaică. Un monitor pentru editare foto cu panel VA (vertical alignment) are cristalele lichide dispuse pe verticală, însă acestea se înclină în contact cu tensiunea pentru a permite luminii să treacă. La modelele cu panel IPS (in plane switching) cristalele lichide sunt paralele pe substraturile de sticlă; acestea nu se răsucesc, ci se rotesc în contact cu tensiunea, din acest motiv ele sunt cele mai performante de pe piață.

Calibrarea este un alt detaliu important în alegerea unui monitor pentru editare foto, deoarece culorile trebuie să fie redate cât mai vii și să fie cât mai naturale. Numărul de biți poate fi de 6, 8 și 10. Spre exemplu, recomandat este un monitor pentru editare foto de 10 biți pentru gama de culori Adobe RGB, care este mult mai performantă decât cea sRGB.

BenQ SW2700PT – Profesional

Benq SW240 – IPS

Lenovo Legion 24″ – TN

BenQ GW2270H – VA

Dell UltraSharp U2718Q – 4K

LG 29UM69G – Ultra Wide

Philips 243V7QSB – Ieftin

Ore de cercetare

35

Ore de Cercetare

275

Reviewuri Evaluate

709

Produse Comparate

01

BenQ SW2700PT – Profesional

BENQ SW2700PT
BENQ SW2700PT

BenQ SW2700PT este cel mai bun monitor pentru editare foto profesional, care oferă culori naturale și vii pe o diagonală de 27 inch și la o rezoluție WQHD (2560 x 1440 pixeli), cu un aspect al imaginii de 16:9.

Acest monitor pentru editare foto vă oferă o vizualizare a culorilor foarte apropiată de realitate, datorită spațiului de culoare BenQ Adobe RGB. Cu alte cuvinte, chiar și cadrele surprinse cu un aparat foto profesional își vor păstra nivelul de calitate pe BenQ SW2700PT, mai ales cele capturate în aer liber, datorită funcțiilor de gestionare a caracteristicilor de culoare. La reproducerea culorilor contribuie și ecranul pe 10 biți. Datorită puterii de reproducere de peste un miliard de culori, gradientul observat de noi este foarte fin.

Diagonala de 27 inch este ideală în cazul unui monitor de editare foto, mai ales în combinație cu o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli (Wide Quad HD). La acest capitol includem și densitatea ultra-înaltă a pixelilor. BenQ SW2700PT are 109 pixeli pe inch, valoare care vă asigură claritate, precizie și definiție pe fiecare detaliu în parte atunci când ați ajuns la punctul de editat poze. Dar, bineînțeles, nu uităm de tipul panel-ului: IPS și de contrastul dinamic de 20000000:1, cel nativ fiind de 1000:1.

Nouă ni s-a părut un avantaj faptul că acest model de monitor pentru editare foto vine la pachet cu un controller OSD. Această telecomandă are trei butoane pentru editare foto, navigare pe web și divertisment pe care le puteți controla de la distanță.

02

BenQ SW240 – IPS

BenQ SW240
BenQ SW240

BenQ SW240 este cel mai bun monitor pentru editare video cu panel IPS. Este potrivit atât pentru începători, cât și pentru cei mai experimentați. Are o diagonală de 24 inch și o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli.

Procesul de prelucrare foto poate fi realizat cu multă ușurință datorită diagonalei destul de generoase – 24 inch – și a formatului 16:10, care este mai lat decât cel clasic (16:9). Culorile sunt vii și naturale și le puteți calibra cu ajutorul software-ului Palette Master Element, inclus în preț. Rezoluția de 1920 x 1200 pixeli (WUXGA) vine la pachet cu o densitate de 94 de pixeli pe inch, ceea ce oferă detaliilor claritatea de care aveți nevoie atunci când editați fotografiile preferate.

Panel-ul IPS prezintă avantajul de a avea culorile pe 10 biți. În spațiul de culoare, Adobe RGB are o acoperire de 99%, iar sRGB una de 100%, caracteristică ce vă permite să vizualizați imaginile la potențialul lor maxim. Însă, pentru o redare cât mai exactă a nuanțelor și pentru a profita la maximum de performanța IPS, vă recomandăm să optați pentru o placă video Nvidia Quadro. Iar în cazul în care camera în care veți amplasa acest monitor pentru editare foto este foarte luminoasă, puteți opta pentru un parasolar care se asamblează foarte ușor.

Nouă ni s-a părut un avantaj faptul că BenQ SW240 dispune de un cititor de carduri, pentru că veți putea introduce cardul din aparatul foto direct în monitor. De asemenea, mai prezintă și un port HDMI, unul DVI, un Hub USB 3.0, un Display Port și un port de ieșire audio (3.5 mm jack stereo), ceea ce face ca procesul de editat poze să fie mai simplu.

03

Lenovo Legion Y25f-10 – TN

Lenovo Legion Y25f-10
Lenovo Legion Y25f-10

Lenovo Legion 24 inch este cel mai bun monitor pentru editare foto cu panel TN. Prezintă o rată foarte bună de răspuns, o rezoluție Full HD și dispune de capabilități HDR pentru imagini cât mai vii și vibrante.

Acest model are o diagonală de 24.5 inch, o luminozitate de 400 cd/ metrul pătrat, iar marginile sunt foarte mici, aproape inexistente, astfel încât aveți senzația că imaginile „ies din ecran”, datorită tehnologiei FrameLess. Rezoluția este Full HD, de 1920 x 1080 pixeli, iar iluminarea fundalului de tip LED și tehnologia TN a display-ului vă oferă imagini vii, în culori foarte apropiate de realitate. În plus, Lenovo Legion 24 inch este echipat și cu funcția HDR Ready, care conferă un plus de claritate imaginilor vizualizate pe ecran.

Timpul de răspuns este foarte bun, de doar 1 ms. Nouă ne-a plăcut și faptul că unghiul maxim de vizibilitate este de 160 de grade pe verticală și de 170 de grade pe orizontală. La calitatea imaginilor mai adăugăm și cele două tipuri de contrast: tipic de 1000:1 și dinamic de 3000000:1. Astfel, cu acest monitor pentru editare foto puteți prelucra fără probleme fotografiile realizate cu un aparat foto profesional, fără ca ele să își piardă din calitatea inițială.

Lenovo Legion 24 inch este dotat cu tehnologia AMD FreeSync care facilitează comunicarea dintre GPU și PC, oferind o rată de împrospătare foarte bună, de 144 Hz, și, totodată, anulează efectul de sfâșiere a cadrului (tearing). La porturi video avem HDMI și Display Port.

04

BenQ GW2270H – VA

BenQ GW2270H
BenQ GW2270H

BenQ GW2270H este cel mai bun monitor pentru editare video cu panel de tip VA. Are o rezoluție Full HD, o diagonală de 21.5 inch și face parte din categoria monitoare ieftine de editare foto, deoarece raportul calitate-preț este foarte bun.

BenQ GW2270H este potrivit pentru cei care se află la început de drum în domeniul ce ține de prelucrarea foto, deoarece diagonala nu este foarte generoasă, având doar 21.5 inch, și nici nu permite multitasking-ul, cum ar fi editarea foto simultană a două imagini. Totuși, rezoluția este bună, Full HD, de 1920 x 1080 pixeli. Panel-ul este de tip VA cu luminare LED, iar aspectul este de 16:9. Acestea vă asigură o vizualizare bună a ecranului atunci când lucrați și culori vibrante, naturale, fotografiile păstrându-și calitatea inițială.

Contrastul tipic (nativ) este de 3000:1, de trei ori mai mare decât în cazul majorității monitoarelor de editare foto, iar cel dinamic este de 2000000:1, ceea ce asigură profunzime și definiție fiecărui detaliu din imaginile pe care le prelucrați. Panel-ul VA are posibilitatea de a reda până la 16.7 milioane de culori în același timp, tranziția stabilă a acestora fiind conferită de cei 8 biți.

BenQ GW2270H este echipat cu tehnologia Flicker-Free care vă protejează vederea atunci când lucrați prin intermediul reducerii efectului de pâlpâire a imaginii. De asemenea, este prezentă și tehnologia Low Blue Light care vine cu mai multe moduri: Multimedia, Web browsing, Office și Reading, cu ajutorul cărora puteți reduce expunerea la lumina albastră cu 30%, 50%, 60% și, respectiv, 70%.

05

Dell UltraSharp U2718Q – 4K

Dell UltraSharp U2718Q
Dell UltraSharp U2718Q

Dell UltraSharp U2718Q este cel mai bun monitor pentru editare foto 4K. Nu are neapărat cel mai mare ecran de pe piață, dar cu o diagonală de 27 inch și rezoluție 4K, acesta este cu siguranță unul dintre cele mai bune monitoare pentru editare foto.

U2718Q îmbină o gamă enormă de pixeli într-un cadru compact pentru o imagine extrem de clară. Combinat cu un suport HDR excelent și un raport de contrast de 1300:1, acest monitor arată uimitor indiferent de ce faceți, ceea ce îl încadrează perfect în categoria celor mai bune monitoare 4K pentru editare foto.

Nu este conceput special pentru gaming și nu are o rată de reîmprospătare ridicată, dar 60 Hz este o valoare suficientă pentru cei care joacă jocuri mai lente care doresc detaliile adăugate de 4K. Nu veți avea nevoie nici de cea mai puternică placă grafică din lume pentru a beneficia la maxim de el. Mai mult, calitatea ridicată a imaginii, dimensiunea mare a ecranului și faptul că nu necesită cea mai scumpă placă video pentru a fi folosit la potențial maxim, fac din UltraSharp U2718Q cel mai bun monitor pentru editare foto 4K.

Toate caracteristicile sale puternice sunt disponibile la un preț decent, deci nu trebuie să dați faliment doar pentru a vă procură un ecran de 4K pentru prelucrare foto.

06

LG 29UM69G – Ultra Wide

LG 29UM69G
LG 29UM69G

LG 29UM69G este cel mai bun monitor pentru editare foto / video ultra wide, adică un display alungit, cu o diagonală de 29 inch. Rezoluția Full HD vă oferă o bună vizualizare a imaginilor pe care le prelucrați, din orice unghi veți privi.

Deși aceste tipuri de monitoare, ultra wide, erau privite la început cu scepticism, la momentul actual sunt considerate a fi cele mai bune monitoare pentru prelucrare foto, deoarece oferă posibilitatea unui multitasking eficient. Spre exemplu, puteți avea deschise două ferestre de browser ori două aplicații de editare foto.

Diagonala de 29 inch vine însoțită de o rezoluție Full HD alungită (denumită și 2K), de 2560 x 1080 pixeli, și un format 21:9, cu un panou de tip IPS cu iluminare LED. Aceste caracteristici sunt „responsabile” de calitatea imaginilor pe care le vizualizați pe ecran atunci când treceți fotografiile prin procesul de prelucrare foto. În plus, contrastul tipic este de 1000:1, iar cel dinamic de 1000000:1, asigurând culori naturale și vibrante. Un avantaj este reprezentat de finisajul anti-glare al display-ului care oprește reflexiile, astfel încât să nu fiți deranjat în timp ce lucrați.

La capitolul tehnologii menționăm AMD FreeSync, care ajută la o mai bună rulare a aplicațiilor, fără timpi mari de așteptare sau întreruperi, și On-Screen Control care în combinație cu Screen Split 2.0 vă ajută să vă folosiți de toată suprafața ecranului. În plus, LG 29UM69G vine cu un set de moduri prin care puteți controla nivelul de calitate al imaginii (pentru prelucrare foto, jocuri ș.a.).

07

Philips 243V7QSB – Ieftin

Philips 243V7QSB
Philips 243V7QSB

Philips 243V7QSB este cel mai bun monitor PC ieftin pentru editare video sau foto, cu o tehnologie foarte bună a display-ului și o diagonală destul de generoasă, având un raport foarte bun între calitate și preț.

Philips 243V7QSB prezintă un preț foarte bun de achiziție și este varianta ideală pentru cei aflați la început de drum, care au un buget mai redus. Diagonala acestui monitor pentru editare foto este de 23.8 inch. Display-ul este de tip LED și echipat cu tehnologia IPS, unde cristalele lichide sunt dispuse paralel pe substraturile de sticlă, oferind cel mai profesional afișaj pentru procesul de prelucrare foto.

Cu un afișaj 16:9 și o rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli), imaginile vizualizate pe ecran vor fi de calitate, bogate în detalii și cu un aspect foarte apropiat de realitate. Aici mai adăugăm și contrastele tipic și dinamic de 1000:1 și, respectiv, 10000000:1, care ajută la crearea aspectelor realiste ale imaginilor.

Acest model de la Philips, încadrat în categoria celor mai bune monitoare ieftine pentru editare foto, este echipat cu tehnologia marginilor foarte înguste, întocmai pentru a vă lăsa să vă concentrați asupra a ceea ce faceți, distragerile fiind minime. De asemenea, tehnologia SmartImage vă pune la dispoziție mai multe moduri de afișare a imaginii, datorită unei analize amănunțite a conținutului afișat, precum Fotografie, Film, Birou, Joc, Economie și multe altele. Alături de tehnologia fără scintilații, de modul Low Blue și EasyRead, toate acestea vă protejează ochii în fiecare moment în care lucrați la acest monitor pentru editare foto.

Întrebări și Răspunsuri

6 Voturi

Este necesar un monitor HDR pentru editare foto?

Răspunde
6
Nea Plăcut

Nu, un monitor HDR nu este necesar pentru editarea foto. Dacă doriți să achiziționați un monitor de editare foto de calitate este indicat să alegeți un display IPS de înaltă rezoluție. Spre exemplu, dacă obișnuiți să lucrați 2D sau 3D și alegeți un monitor HDR, va fi foarte dificil să îl calibrați astfel încât conținutul afișat să fie normal, non-HDR.

Vezi toate răspunsurile
4 Voturi

Ce diagonală este cea mai bună pentru un monitor de editare foto?

Răspunde
4
Nea Plăcut

Un monitor de editare foto ar trebui să aibă o diagonală de cel puțin 27 de inch, alături de o rezoluție pe măsură, precum 2560 x 1440 pixeli (Wide Quad HD). Gândiți-vă că veți avea imagini calitative, de înaltă rezoluție, pe care va fi nevoie să le vedeți pe un ecran destul de generos din punct de vedere al dimensiunilor de afișare.

Vezi toate răspunsurile
1 Voturi

Este un monitor curbat potrivit pentru editarea foto?

Răspunde
1
Nea Plăcut

Da, un monitor curbat este potrivit pentru editare foto. Pentru editare de continut foto/video este chiar indicat să vă orientați către un monitor curbat, deoarece oferă o vizualizare mai captivantă și reală a conținutului editat. Un monitor cu ecran plat nu prezintă neapărat dezavantaje în timpul editării, însă un model curbat vă va face să simțiți conținutul mult mai real și natural. Totuși, în cazul în care aveți camera foto/video echipata cu senzori planari, imaginile se vor vedea ușor distorsionate pe un monitor curbat.

Vezi toate răspunsurile

Related Posts

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi este editor și fondator la Nea Plăcut. Este pasionat de tech și produse electronice, dar în special de audio, gaming și tot ce ține de biroul de acasă. În facultate a lucrat part-time ca tehnician de sunet, iar în prezent majoritatea timpului liber îl petrece testând cele mai noi produse electronice.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

*Prin crearea contului pe acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile si Politica de confidentialitate.

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.