Nea Plăcut
No Result
View All Result
  • Electronice
    • Accesorii
    • Audio
    • Calculatoare
    • Foto Video
    • Gaming
    • Home Cinema
    • Telefoane Mobile
  • Electrocasnice
    • Electrocasnice Mici
    • Electrocasnice Mari
  • Despre Noi
Nea Plăcut
No Result
View All Result
Home Calculatoare
| 09.01.2023

6 Cele Mai Bune SSD-uri

Nea Plăcut te ajută să găsești cel mai bun SSD pentru stilul tău.
de Șerban Giurgi

9 ianuarie 2023

Un SSD este un dispozitiv de stocare a datelor care, spre deosebire de un HDD, folosește numai microcipuri ce rețin datele în memorii nevolatile, fără să aibă părți mobile, ceea ce îl face nu doar mai rapid, dar si mai rezistent la șocurile mecanice. Un dispozitiv SSD se constituie din chipuri de tip NAND, care sunt grupate pe celule și au rolul de a stoca informația. Ținând cont că perioada HDD-urilor portabile a cam trecut, a venit timpul să aflați care sunt cele mai bune SSD-uri și după ce caracteristici să vă ghidați înainte de a face o achiziție,. 

În ceea ce privește tehnologia încorporată, vorbim despre SLC, MLC și TLC. Prima variantă – SLC (Single Level Cell) – este recomandată, în general, pentru zona de business, deoarece spațiul de stocare este extins, iar ciclurile de scriere ajung la 5.000.000. Totuși, dezavantajul îl constituie prețul ridicat. Tehnologia Multi Level Cell (MLC) este mai rezonabilă din punctul de vedere al prețului, însă și performanțele sunt mai reduse: 1-2.000.000 cicluri de scriere, fiind recomandată pentru uzul individual. TLC (Triple Level Cell) stochează câte 3 biți pe fiecare celulă (față de 1 sau 2 în cazul SLC și, respectiv, MLC), ceea ce face ca viteza de scriere și operare să fie scăzute.

Avantajele pe care le prezintă un SDD, comparativ cu un HDD clasic, sunt în principal viteza de citire și viteza de operare. La capitolul dezavantaje se poate încadra prețul, mai ales dacă aveți un buget mai redus. Însă, editorii noștri vă prezintă câteva categorii de SSD-uri bune care vă pot ajuta să alegeți produsul potrivit nevoilor dumneavoastră, dar și sumei de care dispuneți.

SUMAR

Cele Mai Bune SSD-uri în 2023

Samsung T5 1TB – Extern

Adata Ultimate SU650 480GB – SATA

Kingston A2000 1TB – NVMe M.2

Kingston A400 960 GB – Laptop

Samsung 970 EVO Plus 1TB – Desktop

Samsung 860 EVO 500 GB – Ieftin

Ore de cercetare

23

Ore de Cercetare

6368

Reviewuri Evaluate

469

Produse Comparate

01

Samsung T5 1TB – Extern

Samsung T5 SSD

Samsung T5, în varianta de 1TB, este modelul perfect pentru dumneavoastră dacă vă aflați în căutarea unui produs cu o viteză de scriere mare. În funcție de mărimea fișierului și de portul USB folosit, dispozitivul SSD atinge o viteză de la 50 și până la peste 500 MB/s.

Memoria SSD-ului este de tip flash V-NAND (TLC de 64-bit) – un tip de memorie nevolatilă, cu alimentare constantă, ale cărei blocuri de memorie pot fi șterse și reprogramate (sau reîncărcate cu alte date). Fiind de tip NAND, vă asigură o capacitate mare de stocare, o viteză de scriere/ ștergere performantă și o durabilitate ridicată.

Nouă ni s-a părut un avantaj destul de mare faptul că în pachet veți găsi atât un cablu USB tip A la USB tip C, cât și un cablu USB tip C la USB tip C pentru că, astfel, vi se permite să conectați SSD-ul la orice tip de calculator/ laptop, mai vechi sau mai nou.

Viteza de scriere și operare sunt printre cele mai importante aspecte atunci când căutați un SSD performant. Viteza de operare a dispozitivului Samsung T5 poate atinge 400-450 MB/s (utilizând portul USB tip C Gen 1) sau 50 MB/s (prin portul USB 2.0). Făcând un calcul scurt, puteți descărca un film de peste 60 GB în 5 minute. De reținut că aceste performanțe pot fi atinse doar prin utilizarea cablului cu care vine în pachet. Producătorii spun că ar avea capacitatea de a ajunge și până la peste 500 MB/s, dar folosind portul USB 3.1 Gen 2.

Samsung T5 include și tehnologia de criptare hardware AES 256-bit pentru protejarea datelor inscripționate – acestea sunt blocate până la introducerea parolei setată de dumneavoastră. De protecția dispozitivului putem spune că produsul are o rezistență la șocuri de 1500 G, iar la vibrații de 20 G. În schimb, nu este rezistent la praf și apă, ceea ce constituie un dezavantaj destul de mare.

02

Adata Ultimate SU650  – SATA3

Adata Ultimate SU650 SSD

Adata Ultimate SU650, de 480 GB, este potrivit pentru computerul de acasă, deoarece el poate oferi un plus de viteză de operare chiar și unui calculator mai vechi. Este de tip SATA3, interfață ce oferă o viteză de transfer de până la 600 MB/s. Raportul calitate-preț este bine reprezentat în acest caz.

SSD-ul are o interfață de tip SATA3, care are o rată de transfer de 6.0 Gbit/s. Modelul Ultimate SU650 prezintă capacități mari de stocare, este fiabil și eficient datorită memoriei avansate de tip 3D NAND flash. Aceasta asigură o viteză de scriere de până la 450 MB/s și o viteză de citire de maximum 520 MB/s, SSD-ul fiind capabil să accelereze orice tip de calculator, fie el și dintr-o generație mai veche.

La capitolul avantaje aducem în discuție tehnologia ECC – un tip de memorie RAM care detectează și corectează automat anumite erori interne, cu ajutorul unui cod corector, fără să producă consecințe negative. Producătorii afirmă că memoria ECC asigură integritatea datelor stocate de dumneavoastră și, implicit, sporește durabilitatea SSD-ului.

Deși algoritmul de caching este de tip Single Level Cell (SLC), care aduce îmbunătățiri la nivelul performanței de scriere și citire a datelor, SSD-ul Ultimate SU650 nu ar putea face față în mediul business, deoarece temperatura sa ajunge și până la 60 de grade Celsius în condiții de suprasolicitare, ceea ce este clar un dezavantaj care poate conduce chiar la deteriorarea dispozitivului. Temperatura maximă optimă, care să mențină o durată de viață ridicată a unui SSD ar trebui să fie de 30-35 de grade Celsius.

Pentru a evita eventualele riscuri în cazul supraîncălzirii, puteți achiziționa un cooler intern de calitate pentru un desktop clasic ori un cooler extern pentru laptop.

03

Kingston A2000 1TB – NVMe M.2

Kingston A2000 SSD

Kingston A2000 face parte din categoria SSD-urilor medii, însă cu performanțe reale pentru prețurile la care poate fi găsit pe piață. Memoria de tip NAND BiCS4 TLC vă permite să aveți până la 600 TB de scrieri.

Modelul marca Kingston dispune de o interfață de tip NVMe (sau PCIe Gen 3.0 x4) și de un controller Silicon Motion SM2262EN, care la varianta de 1TB are performanțe remarcabile. Față de modelul precedent, A1000, acesta are viteze de scriere și citire de 2000 și 2200 MB/s. Memoria este bazată pe cipuri de tip BiCS4 TLC pe 96 de straturi care conferă SSD-ului o durată de viață de până la 600 TB scriși (în mod normal, un utilizator ajunge să folosească maximum 50 TB).

Kingston A2000 este alegerea perfectă pentru un utilizator entry-level, mai ales dacă vă doriți un SSD rapid, care se auto-criptează și este compatibil TCG Opal 2.0. Modelul este excelent dacă vă doriți să îl folosiți acasă, pentru jocuri, programe de editat foto-video ori doar pentru a face un upgrade computerului.

Un dezavantaj ar putea fi faptul că veți avea nevoie de o placă de bază sau de un sistem integrat care să fie compatibil cu PCIe x4. În caz contrar, SSD-ul nu va fi citit deloc de calculatorul dumneavoastră. De asemenea, acest dispozitiv nu este compatibil cu M.2 SATA.

Dimensiunile reduse (8 x 0.9 x 12.9 centimetri) și greutatea de 6.7 grame îl fac fiabil, ușor de manevrat și instalat. Totodată, testele efectuate au arătat că produsul este rezistent la șocuri și zgârieturi, ceea ce confirmă durabilitatea ridicată.

04

Kingston A400 960 GB – Laptop

Kingston A400 SSD

Kingston A400, de 960 GB, este o alegere bună dacă vă doriți o soluție rapidă de stocare a datelor pentru laptop și, eventual, tabletă – produse care au nevoie de un SSD care să înregistreze un consum mic de energie –, la un preț accesibil.

Noi vă recomandăm varianta de 960 GB, deoarece viteza de scriere ajunge până la 450 MB/s, iar cea de citire până la 500 MB/s. La modelele mai mici, de 120, 240 și 480 GB, vitezele de scriere sunt cuprinse între 320 și 450 MB/s, iar vitezele de citire rămân constante, de 500 MB/s. Memoria utilizată de Kingston A400 este de tip flash TLC NAND, din acest motiv este recomandat produsul pentru uzul convențional, și nu pentru cel din mediile de business. TLC este net inferioară celor MLC și SLC și, implicit, mai puțin durabilă la utilizările ceva mai intense. Conectarea la laptop se realizează prin intermediul interfeței SATA Rev. 3.0.

Pentru că vorbim despre un SSD bun pentru un laptop, atunci modelul se încadrează perfect în standardele de consum energetic. A400 consumă 0.279 Wați atunci când este utilizat și 0.195 Wați în modul stand by. De asemenea, intervalul de temperatură în care funcționează poate oscila de la 0 și până la 70 de grade Celsius. De preferat este să nu îl suprasolicitați pentru a nu atinge temperatura maximă, care îi poate afecta durata de viață.

Deși are doar 3 ani garanție și nu este cel mai rapid model de SSD, Kingston A400 este un produs decent, care oferă performanțe destul de mari în comparație cu prețul scăzut.

05

Samsung 970 EVO Plus 1TB – Desktop

Samsung 970 EVO Plus SSD

Samsung EVO 970 Plus dispune de noua generație de memorie – V-NAND –, care alături de tehnologia Intelligent TurboWrite și controlerul Phoenix îl plasează în topul produselor pentru desktop, îmbunătățind semnificativ activitățile de editare foto-video și gaming.

Cei de la Samsung au reușit să scoată pe piață un produs premium, care depășește orice model anterior prin vitezele de scriere (3500 MB/s) și citire (2500 MB/s) secvențială. Teoretic, 970 EVO Plus operează cu viteze de până la 30% mai rapide, însă acest rezultat poate să difere în funcție de configurațiile hardware ale sistemelor în care au fost testate. Spre exemplu, puteți instala un Windows 10 Pro în mai puțin de 10 minute.

Un avantaj al acestui SSD constă în asigurarea unei medii a timpilor de bună funcționare (MTFB) de până la 1.5 milioane de ore, fiind astfel unul dintre puținele produse de pe piață cu o așa durată de viață. La capitolul durabilitate includem și temperatura în care 970 EVO Plus funcționează în parametri optimi: 0 – 70 grade Celsius. Controlerul, placat cu nichel, dispune de o placă ce are rolul de a disipa căldura și o funcție denumită Thermal Guard, care ajută la menținerea unei temperaturi optime în timpul utilizării.

SSD-ul 970 EVO Plus consumă între 6 și maximum 10 Wați, însă acesta poate să difere în funcție de configurația calculatorului. Rămâne un produs ușor de folosit, mai ales că cei de la Samsung au modificat managementul software-ului. La acest model vă puteți face un update la firmware ori alte actualizări, aveți posibilitatea de a-i crește/ stabiliza performanța și de a-i monitoriza starea și vitezele în care funcționează.

Cu o garanție de 5 ani, SSD-ul marca Samsung asigură până la 1200 TB de date scrise. Un dezavantaj ar putea fi pentru dumneavoastră faptul că în pachetul de livrare nu există șuruburi de prindere.

06

Samsung 860 EVO 500 GB – Ieftin

Samsung 860 EVO SSD

Samsung 860 EVO face parte din generația SSD-urilor care se găsesc la prețuri bune și care reușesc să facă performanță pe termen lung. Cu o medie a timpilor de bună funcționare (MTBF) de până la 1.5 milioane de ore, modelul este achiziția perfectă pentru cei care au un buget mai redus.

860 EVO este echipat cu o memorie de tip V-NAND. Aceasta este o memorie tridimensională, cu cipuri dispuse pe 64 de straturi, atât pe lungime și lățime, cât și pe înălțime. Deși vorbim despre TLC (fiecare celulă stochează 3 biți), care nu este cea mai rapidă variantă în comparație cu variantele SLC și chiar MLC, SSD-ul face posibilă funcționarea optimă și la capacități de 2 – 4TB.

Durata de viață este dată de cei 150TB ce pot fi scriși fără să apară vreo problemă, ceea ce însumează în jur de 30 GB scriși în fiecare zi timp de 5000 de zile. Totodată, cei de la Samsung vin și cu o completare: un MTBF de 1.5 milioane de ore (declarat oficial) și o garanție de 5 ani, ce acoperă destul de mult perioada în care produsul s-ar putea defecta.

Samsung MJX, controllerul acestui SSD, are „grijă” de toate operațiunile de citire și scriere și are două mari avantaje față de versiunea anterioară, 850 EVO: memoria LPDDR4 consumă mai puțină energie electrică și rulează la 1 GHz (comparativ cu 550 GHz).

În urma unor teste realizate pe fișiere de dimensiuni mai mari (10-15 GB), care solicită destul de mult SSD-ul, timpul pentru transferul secvențial de durată va începe să scadă treptat. La un simplu transfer al unui fișier cu fotografii, de 3-4 GB, acesta va utiliza la maximum mecanismul de caching, iar rezultatele vor fi considerabil mai bune.

Samsung 860 EVO se poate împărți în două categorii: foarte performant în cazul în care este utilizat ca unitate pentru jocuri sau sistem de operare și performant când vine vorba de stocarea datelor.

Articole Similare

Related Posts

Cele Mai Bune Monitoare Pentru Editare Foto
Calculatoare
21.12.2022

7 Cele Mai Bune Monitoare Pentru Editare Foto / Video

Cele mai bune monitoare pentru editare foto / video sunt acele modele cu ajutorul cărora puteți realiza fără probleme procesul...

Cele Mai Bune Imprimante Laser
Calculatoare
09.01.2023

Cele Mai Bune Imprimante Laser

Cele mai bune imprimante laser sunt acele modele care prezintă capabilități tehnice foarte bune, astfel încât să puteți rezolva toate...

Cele Mai Bune Procesoare PC în 2020
Calculatoare
03.01.2023

7 Cele Mai Bune Procesoare PC

Cele mai bune procesoare sunt acele modele care se pretează nevoilor dumneavoastră atunci când doriți să vă configurați calculatorul. Pe...

Cele-mai-bune-imprimante
Calculatoare
03.01.2023

Cele Mai Bune Imprimante Pentru Acasă

Cele mai bune imprimante pentru acasă sunt acele imprimante suficient de versatile încât să poată satisface toate nevoile unei familii....

Cele-mai-bune-tastaturi-wireless
Calculatoare
09.01.2023

Top 6 Cele Mai Bune Tastaturi Wireless

Cele mai bune tastaturi wireless sunt acele tastaturi cu design minimalist care, pe lângă mobilitate și portabilitate, oferă și o...

Cele Mai Bune Plăci Video
Calculatoare
09.01.2023

Cele Mai Bune Plăci Video Pentru Toate Bugetele

Plăcile video sunt componentele de PC care se bucură de cea mai mare atenție din partea gamerilor, pe locul doi...

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi

Șerban Giurgi este editor și fondator la Nea Plăcut. Este pasionat de tech și produse electronice, dar în special de audio, gaming și tot ce ține de biroul de acasă. În facultate a lucrat part-time ca tehnician de sunet, iar în prezent majoritatea timpului liber îl petrece testând cele mai noi produse electronice.

NEA PLĂCUT

Despre Nea Plăcut
Confidențialitate
Cookie-uri
Termeni și Condiții

ELECTROCASNICE

Centrale Termice
Mașini De Spălat Rufe
Aragaze
Aspiratoare
Fiare De Călcat
Aparate De Aer Condiționat

ACCESORII

Smartwatchuri
Harduri Externe
Brățări Fitness
Baterii Externe
Suporturi Telefon Auto

HOME CINEMA

Televizoare
Televizoare 4K
Televizoare LED
Soundbaruri

AUDIO

Casti Audio
Casti Bluetooth
Casti In-Ear
Casti Wireless
Boxe Portabile

TELEFOANE

Smartphoneuri
Telefoane Ieftine
Telefoane Rezistente
Telefoane Samsung
Telefoane sub 1,500 Lei

CALCULATOARE

Laptopuri
Routere Wireless
Mărci de Laptopuri
Laptopuri Ieftine
Monitoare PC

GAMING

Laptopuri de Gaming
Mouseuri de Gaming
Scaune de Gaming
Căști de Gaming
Gaming Desktops

Copyright © 2022 neaplacut.ro. Toate drepturile sunt rezervate.

Nea Plăcut

  • Electronice
    • Accesorii
    • Audio
    • Calculatoare
    • Foto Video
    • Gaming
    • Home Cinema
    • Telefoane Mobile
  • Electrocasnice
    • Electrocasnice Mari
    • Electrocasnice Mici
  • Despre Noi
  • Login / Register
  • Logout

Copyright © 2022 neaplacut.ro. Toate drepturile sunt rezervate.

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Fill the forms bellow to register

*Prin crearea contului pe acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile si Politica de confidentialitate.
All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
  • Sign in
  • New account

Forgot your password?

Lost your password? Please enter your email address. You will receive mail with link to set new password.

Back to login

Acest site foloseste cookie-uri pentru optimizarea continutului. Continuarea navigarii constituie acceptul dvs. ca pagina noastra web poate seta fisiere de tip cookie in browserul dvs.