Cele mai bune boxe PC sunt acele modele care vă ajută să aveți o experiență mult mai plăcută atunci când utilizați laptopul/ calculatorul. Fie că vă jucați, ascultați muzică ori vizionați filmele și serialele preferate, un set de boxe PC bune sunt absolut necesare dacă vă doriți un sunet clar și puternic.
Alegerea unor boxe PC nu este, totuși, atât de simplă. Însă, dacă vă ghidați după câteva caracteristici cheie veți putea face alegerea corectă în funcție de necesitățile dumneavoastră. În primul rând, este important să vă hotărâți asupra sistemului de care aveți nevoie: 2.0, 2.1 sau 5.1. Sistemele 2.0 și 2.1 sunt cele mai căutate tipuri de boxe. Primul conferă un sunet stereo, iar al doilea aduce în plus un subwoofer. Sistemul 5.1 vă ajută să vă bucurați de un sunet asemeni celui de la cinema, de aici și denumirea de home theatre.
În al doilea rând, vorbim despre cele două aspecte importante ale boxelor PC: spectrul de frecvență și puterea (exprimată in watts RMS). Audiofrecvența boxelor PC ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 20000 Hz, astfel încât sunetul să poată acoperi tot spectrul pe care îl poate percepe urechea umană. Cât despre puterea boxelor, chiar și o pereche de boxe de 10 watts RMS poate fi suficientă pentru o auditie corectă, cât timp boxele sunt de calitate. În plus, raportul semnal/ zgomot ar trebui să fie cuprins între 75 și 95 dB pentru ca semnalele parazite să nu altereze calitatea sunetului emis.
Importante sunt și materialele de fabricație (lemnul oferind o rezonanță și un sunet net superior materialelor sintetice) și lungimea cablului. Pentru o achiziție cât mai rentabilă vă invităm să citiți impresiile editorilor noștri despre cele mai bune modele de boxe PC.
Edifier 2.0 R1600TIII – Recomandarea Nea Plăcut
Logitech 5.1 Z906 – Puternice
Edifier R1280T – Sistem 2.0
Logitech 2.1 Z623 – Sistem 2.1
Logitech 5.1 Z607 – Sistem 5.1
Logitech 2.0 Z200 – Ieftine
01
Edifier 2.0 R1600TIII – Recomandarea Nea Plăcut

Cele mai bune boxe PC sunt Edifier 2.0 R1600TIII Boxele au un raport excelent între calitate și preț, sistemul 2.0 cu sunet puternic fiind potrivit pentru spațiile mai puțin generoase.
Puterea acestor boxe PC ajunge până la 60 W RMS, ceea ce este mai mult decât suficient pentru uzul convențional de acasă. În timpul jocurilor, filmelor și serialelor ori în timpul petrecerilor cu prietenii este suficient să setați volumul la jumătate, deoarece boxele vor reuși să acopere toată încăperea. La acest lucru contribuie și sistemul 2.0, care conferă un sunet stereo, clar și de calitate. Frecvența de răspuns este cuprinsă între 3.3 KHz și 20 KHz, în cazul boxelor, și între 30 Hz și 3 KHz în cazul subwoofer-ului, fapt care confirmă că vorbim despre niște boxe PC de calitate, cu sunet puternic. În plus, raportul semnal/ zgomot este de maximum 85 dB, ceea ce înseamnă că semnalele parazite sunt cu mai mult de 10 milioane de ori mai slabe decât semnalul util.
Design-ul este elegant, boxele fiind realizate din MDF, într-o nuanță de maro care se poate integra cu ușurință în orice decor. Primul avantaj pe care l-am observat noi este ușurința cu care veți putea controla sunetul emis de aceste boxe PC. Mai exact, în partea dreaptă (lateral) produsul prezintă trei butoane de unde veți putea ajusta volumul (+/-), bass-ul și partea de treble (cele mai înalte sunete). În schimb, dacă veți avea nevoie de toată puterea volumui, nu trebuie să vă faceți griji în privința distorsiunilor, deoarece boxele sunt dotate cu funcțiile de Digital Signal Processing și Dynamic Range Control. De asemenea, sub aceste trei butoane este prezent și un bec LED de culoare verde care se aprinde în momentul în care porniți boxele. În plus, produsul vine la pachet și cu o telecomandă cu care puteți controla sunetul de la distanță.
Configurarea boxelor se realizează simplu și ușor cu ajutorul cablurilor care sunt incluse în pachet. După ce le conectați pe toate nu mai trebuie decât să porniți sistemul cu ajutorul butonului de alimentare situat în partea din spate.
02
Logitech 5.1 Z906 – Puternice

Cele mai bune boxe puternice de PC de pe piață sunt Logitech 5.1 Z906. Dispun de sistem 5.1, difuzoare de 3 inch din seria Full Range Paper Cone și de un subwoofer pentru o calitate și o claritate cât mai înaltă.
Aceste boxe sunt dotate cu sateliți cu incinta închisă, de tip sealed. De asemenea, aceștia nu prezintă tweetere, difuzorul fiind „nevoit” să acopere de unul singur spectrul de frecvență, ceea ce înseamnă că acest lucru va fi dificil în situațiile în care veți dori să utilizați boxele în încăperi de dimensiuni mai mari. În comparație cu modelul precedent de la Logitech, Z5500 (unde sateliții erau de tip bass reflex), boxele Z906 sunt mai puțin performante. Totuși, puterea măsoară 500 W RMS, ceea ce asigură un sunet foarte puternic, la care adăugăm o frecvență de răspuns de 35 Hz – 20 KHz și un raport semnal/ zgomot de maximum 95 dB.
Subwoofer-ul are integrate atât amplificarea sateliților, cât și pe cea proprie, alături de decodarea digitală. Avantajul pe care îl prezintă acest subwoofer este reprezentat de faptul că nu se supraîncălzește atunci când folosiți volumul la capacitate maximă, datorită plăcii din aluminiu, situată în partea din spate. Tot aici veți găsi și intrările digitale și analogice ale boxelor – trei intrări digitale (una coaxială și două toslink) și o intrare analogică (stereo).
Boxele Z906 sunt foarte ușor de controlat, datorită consolei centrale mult mai simplificate față de alte modele din aceeași categorie. Singurele comenzi pe care le veți putea realiza sunt controlul volumului, setările de configurație și reglajul individual al volumului subwoofer-ului și al sateliților. De asemenea, veți mai sesiza și prezența unor becuri LED portocalii. Controlul va putea fi realizat și cu ajutorul telecomenzii incluse în pachet, foarte compactă și ușor de folosit.
03
Edifier R1280T – Sistem 2.0

O alta pereche foarte buna de boxe PC sunt Edifier R1280T, o pereche boxe 2.0 cu difuzoare de 2.5 inch și o putere totală de până la 42 W RMS. Acestea sunt perfecte pentru încăperi de dimensiuni relativ reduse, unde pot asigura un sunet de calitate, clar și fără distorsiuni.
Aceste boxe PC sunt ideale pentru cei care își doresc un sunet puternic atunci când organizează petreceri acasă ori simt nevoia unui sunet asemeni celui din sălile de cinema în momentele în care urmăresc filmele sau serialele preferate. Acest lucru se datorează sistemului 2.0 și puterii de 42 W RMS, la o frecvență de răspuns de 75 – 18000 Hz, care alături de difuzoarele de 2.5 inch asigură un sunet de calitate. La acest capitol putem aduce în discuție și contribuția amplificatoarelor integrate, alături de raportul semnal/ zgomot de până în 85 dB și de rata distorsiunii sunetului de maximum 0.05%.
În acest caz, boxa principală prezintă trei butoane cu ajutorul cărora veți putea controla sunetul emis: volum, bass și sunete foarte înalte (treble), valorile putând fi reglate în douăsprezece trepte (-6 – +6). Aceste controale sunt însoțite de un bec LED, de culoare verde, care se aprinde atunci când boxele sunt puse în funcțiune. Avantajul este reprezentat de prezența telecomenzii din pachet, prin intermediul căreia veți putea controla sunetul de la distanță. Aceasta prezintă tot trei butoane: două de volum (+/-) și unul cu care puteți pune sunetul pe mut. O veți putea folosi chiar dacă veți conecta boxele la două surse audio.
La capitolul conectivitate menționăm intrările duale de tip RCA, care vă oferă posibilitatea de a vă conecta la mai multe dispozitive audio în același timp. De asemenea, difuzorul activ prezintă două intrări, ideale pentru conexiunile de tipul RCA – RCA și RCA – AUX. În plus, vă puteți conecta cu ușurință la telefon, laptop/ calculator sau tabletă.
04
Logitech 2.1 Z623 – Sistem 2.1

Cele mai bune boxe PC in sistem 2.1 sunt Logitech 2.1 Z623. Boxele prezintă o putere totală de 200 W RMS împărțită între subwoofer (130 W) și cei doi sateliți (câte 35 W fiecare), ce asigură un sunet puternic chiar și în încăperile de dimensiuni mai generoase.
Așa cum spuneam, puterea de 200 W RMS este împărțită între sateliți și subwoofer, iar pentru ca aceste valori să poată fi obținute, producătorii au utilizat un difuzor de 7 inch pentru subwoofer și difuzoare de 2.5 inch ecranate magnetic. Pentru un sistem de tip 2.1, cu amplificare integrată, o putere de 200 W RMS vă poate pune problema unor distorsiuni din cauza sunetului prea puternic. Însă, partea bună este reprezentată de certificatul THX (obținut în urma a mai mult de 400 de teste de reper electrice și acustice), care atestă faptul că boxele au putere, un răspuns al frecvenței și un nivel de zgomot și distorsiune foarte bune.
Conectivitatea a fost îmbunătățită în comparație cu modelele precedente. La acest model găsim două intrări audio de tip jack de 3.5 mm, un set de conectori de tip RCA și o ieșire pentru căști. Acest lucru vă permite să conectați dispozitive terțe (precum televizor, laptop/ calculator, DVD player, consolă, player audio portabil și multe altele). În plus, atunci când veți dori să utilizați mai multe surse externe de semnal, nu va mai fi nevoie să schimbați cablurile.
Boxele Logitech Z623 prezintă două butoane de control: unul pentru reglarea volumului și unul pentru bass. Dezavantajul aici este reprezentat de faptul că nu există o telecomandă cu care să puteți controla volumul și de la distanță.
05
Logitech 5.1 Z607 – Sistem 5.1

Logitech 5.1 Z607 sunt boxe PC ce pot fi conectate la orice tip de sursă audio, datorită conexiunii Bluetooth, mufei jack de 3.5 mm și a cablului RCA. De asemenea, puteți asculta muzică direct de pe un USB sau card SD.
Veți avea posibilitatea să vă bucurați de aceste boxe chiar și în spațiile mai mari, datorită sistemului 5.1 de care dispun. Acesta vă asigură un sunet de calitate (de până la 20 KHz), un bass puternic (50 Hz) și un treble (sunete foarte înalte) clar. La calitatea sunetului emis de boxele Logitech 5.1 Z607 contribuie și puterea totală de 80 W RMS (160 W peak), alături de subwoofer (25 W RMS/ 50 W peak), care prezintă un difuzor cu diametrul de 5.25 inch. Partea bună este că sunetul va rămâne la aceeași calitate indiferent de dispozitivul pe care îl veți conecta la boxe (telefon, laptop/ calculator, tabletă, televizor, USB, card SD ș.a.).
Pe boxa principală sunt prezente câteva butoane cu ajutorul cărora veți putea controla volumul, nivelul bass-ului și multe altele. În plus, produsul vine la pachet cu o telecomandă compactă, prin intermediul căreia veți putea să porniți muzica, să controlați volumul, să puneți pauză, să dați skip, să selectați intrarea, să schimbați posturile radio între ele plus multe alte comenzi de la o distanță maximă de 10 metri. Toate acestea sunt completate de un bec LED care vă informează despre volumul și intrarea sursei pe care ați ales-o pentru a reda sunetul.
Lungimea de 6.2 metri a cablurilor vă ajută să aveți un sunet surround indiferent de locul unde veți amplasa boxa PC.
06
Logitech 2.0 Z200 – Ieftine

Cele mai bune boxe PC ieftine sunt Logitech 2.0 Z200. Un model ușor de configurat și controlat, boxele sunt perfecte pentru a îmbunătăți experiența audio acasă, în timpul jocurilor, filmelor și serialelor ori petrecerilor cu prietenii. Calitatea acestor boxe vine la pachet cu un preț foarte bun de achiziție.
Puterea acestui model de boxe PC este de maximum 5 W RMS (10 W peak), ceea ce poate fi un dezavantaj în cazul în care doriți ca sunetul să acopere o încăpere de dimensiuni mari. Frecvența de răspuns este de la 80 Hz până la 18 KHz, iar raportul semnal/ zgomot este de 88 dB, ceea ce vă asigură un sunet puternic și clar, fără semnale parazite. În cazul camerelor mai mici, de până în 15 metri pătrați, boxele sunt capabile să producă un sunet surround. Amplificarea sunetului este integrată, fapt care vă asigură calitate și claritate. În plus, în partea laterală a boxei principale este prezent un buton „Tone” de unde veți putea controla puterea bass-ului – o funcție binevenită mai ales dacă vă doriți experiențe ca la cinema atunci când urmăriți filme sau seriale acasă.
În partea din față a boxei principale veți putea observa un buton de tip rotiță prin intermediul căruia veți avea posibilitatea de a controla volumul (stânga – și dreapta +). Tot aici sunt prezente și becul LED (de culoare verde atunci când porniți sistemul de boxe), intrarea pentru căști și intrarea pentru sursa activă a sunetului, ambele de tip jack de 3.5 mm. Puteți conecta mai multe tipuri de dispozitive, cum ar fi telefonul, laptopul/ calculatorul, televizorul sau player-ul audio. Un dezavantaj este reprezentat de faptul că aceste boxe nu includ în pachet și o telecomandă cu care să puteți controla volumul sau bass-ul de la distanță.
Configurarea se face într-un timp scurt, fiind vorba doar despre două boxe. Lungimea cablului are doar 1.8 metri, ceea ce poate fi un dezavantaj, gândindu-vă la dificultățile pe care vi le-ar putea pune în momentul în care trebuie să vă decideți asupra locului unde poate fi amplasat sistemul de boxe.